Diuen que la unió fa la força i això és el que pretenen els alcaldes del Vallès Oriental vers la reforma de la llei de l’administració local impulsada pel govern del PP.

Més de 1.500 municipis (dels 8.117 que té Espanya), entre els quals es troben els del Vallès Oriental, ja s’han sumat al recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta norma que, segons el govern espanyol, retallarà 8.000 milions d’euros. El termini per adherir-se al recurs finalitza el 31 de març, cosa que fa preveure l’augment considerable del nombre de municipis sumats a la iniciativa.

Els promotors del recurs, PSOE, PSC, CiU, ERC, Izquierda Plural, BNG i UPyD, destaquen que el recurs superarà àmpliament els requisits legals que s’exigeixen per poder presentar-lo i que se situa en la necessitat de l’acord d’un mínim de 1.160 consistoris que representin la sisena part de la població espanyola (7,8 milions).

LES CLAUS DE LA LLEI

La reforma pretén que les competències dels ajuntaments de menys de 20.000 habitants que tinguin dèficit pressupostari passin a les diputacions o a les comunitats autònomes. Els municipis més grans, en canvi, continuaran tenint les competències pròpies, però perdran les impròpies, on es troben serveis com la promoció econòmica, la cultura o l’atenció a la immigració. A més, se suprimiran les mancomunitats que no siguin eficients. Al Vallès Oriental només dues ciutats superen els 20.000 habitants, Granollers i Mollet. Per tant, la reforma de l’administració afecta el 98% dels municipis de la comarca.

“Es vol buidar de competències els ajuntaments”, explicava en una entrevista a Línia Vallès Carles Ramió, catedràtic de ciències polítiques i de l’administració de la UPF. “Cada consistori coneix les necessitats del seu municipi i per això, fins ara, havien prestat uns bons serveis als ciutadans”, assegurava Ramió, afegint que “amb la reforma, això es perd perquè les comunitats autònomes no poden assumir aquestes competències i si ho fan, serà amb criteris estàndards”. “Per tant, es perd qualitat, perquè es perd proximitat”, concloïa.

El Consell Comarcal dóna suport als alcaldes

Des del moment de l’aprovació de la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL), el Consell de Governs Locals de Catalunya ha impulsat una campanya perquè els ajuntaments catalans presentin un conflicte en contra de la LRSAL al Tribunal Constitucional.
Tot i que la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional estableix que tan sols els municipis i les diputacions provincials estan legitimats per interposar un conflicte en defensa de l’autonomia local, els consells comarcals es troben directament afectats per la LRSAL, tant per la seva condició d’ens locals amb personalitat jurídica pròpia com pel fet d’estar formats pels municipis de la comarca. Per això, la setmana passada el Consell Comarcal del Vallès Oriental es va reunir en sessió extraordinària i va votar a favor de donar suport a la iniciativa que estan portant a terme els ajuntaments.
“Davant d’un atac com aquest a l’autonomia local, cal la màxima implicació de tots per fer visible que la nostra prioritat són els ciutadans”, ha assegurat el president del consell comarcal, José Orive.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram