En ple segle XXI, la situació de les dones vers la violència masclista no millora i el Vallès Oriental no és una excepció.

El 83% de les dones ateses pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones de la comarca (SIAD) travessen situacions de violència de gènere. Durant el 2013, el SIAD comarcal va atendre 144 dones que van requerir 516 atencions. D’aquestes dones, un total de 120 van necessitar atenció per trobar-se travessant situacions de violència masclista.

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Montse Gatell, remarca la importància de l’existència d’una xarxa territorial de 100 SIAD a Catalunya. “Es tracta de serveis de proximitat molt valuosos per garantir que totes les dones de Catalunya tinguin accés a tota la informació i atenció especialitzada que requereixen i, a més, fan una tasca imprescindible per a la detecció de les situacions de violència masclista”, explica.

DADES PREOCUPANTS

Fa uns dies, la Unió Europea va fer públic un estudi realment preocupant. Segons aquest informe, un terç de les dones europees ha patit violència de gènere física o sexual i només una de cada tres ha denunciat les agressions.

Les dues xifres, les més destacades de l’estudi, han regirat consciències i han tornat a posar sobre la taula el “vast abús dels drets humans”, en paraules de l’informe, que pateixen moltes dones del continent.

Si bé les xifres denoten que Espanya és un dels estats amb menor incidència d’aquesta lacra social, les estadístiques no són ni molt menys positives: gairebé una de cada cinc dones espanyoles ha patit agressions masclistes.

L’estudi més ampli que s’ha fet mai al món sobre la violència contra les dones ha servit per recordar que encara queda molta feina per fer en aquest àmbit i que les administracions, de tots els nivells, han de seguir destinant recursos a combatre un problema que afecta la crua xifra de 62 milions de dones a Europa.

El Vallès es bolca amb el Dia de les Dones

Per commemorar el Dia Internacional de les Dones, els diferents municipis del Vallès Oriental s’han omplert aquests dies d’una llarga llista d’activitats abans, durant i després d’aquesta diada.

Fins avui els granollerins poden compartir les seves fotografies sobre la igualtat a través de l’aplicació d’Instagram i amb l’etiqueta #granollersenigualtat. Pel que fa a Mollet, l’associació de dones Àgora proposa per aquesta tarda l’obra Medea (a la carta). Es tracta d’una representació escènica entorn al mite i la de-construcció del personatge de Medea, en la que s’obre un espai per compartir una trobada entre dos mons: la contemporaneïtat i el mite.

Per altra banda, les activitats al voltant de la igualtat de gènere a Parets s’estendran fins a finals de mes i comptaran amb un monogràfic de cinema sobre identitats sexuals el dia 19 de març, a les 20h al Teatre de Can Butjosa, i el tradicional Sopar de dones, el 26 de març a les 21:30h a la Sala de la Cooperativa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram