El Vallès és un dels territoris més afectats per la situació econòmica actual. Segons un informe d’UGT recollit per aquest mitjà en una edició anterior, des de l’inici de la crisi s’hi han presentat 1.281 ERO que han suposat l’acomiadament d’un total de 28.914 persones. Els sectors més afectats han estat els serveis i la indústria.

Tot això ha provocat un augment de la pobresa a la comarca que, segons els sindicats, afecta tant les persones que han perdut la seva feina com les que la mantenen amb una rebaixa salarial.

Per tot plegat, el Vallès mira cap al futur i ja s’han posat en marxa diferents iniciatives per poder reordenar l’ocupació de la zona. “S’ha d’apostar pels segments de qualitat industrial que donen més valor afegit i que són més difícils de deslocalitzar” assegura a Línia Vallès el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Vallès Oriental, Pere Rodríguez.

Segons Rodríguez, el sector agroalimentari, el farmacèutic-químic i el d’automoció han estat els pilars de la zona i ho seguiran sent després de la crisi, “per això l’estratègia de la comarca ha de ser potenciar l’I+D i la creació de coneixement en aquests sectors”, cosa que, segons el conseller, ja s’ha començat a portar a terme en alguns instituts, on imparteixen mòduls superiors i sistemes de certificació d’I+D.

A més de potenciar la formació, també s’han iniciat altres mesures per a la recuperació econòmica, com les iniciatives que està portant a terme l’associació Àmbit B30, que aglutina 53 organitzacions sindicals i els governs de 23 municipis. La seva vicepresidenta, Carme Carmona, assegura que “la regió reuneix unes condicions immillorables, amb un gran potencial en el sector de la recerca científica i la innovació, sense oblidar el gran nombre d’indústries ja consolidades” i afegeix que s’estan “desenvolupant vuit projectes que permetran les sinergies entre empreses, institucions i experts per fomentar la cooperació, perquè és l’aspecte clau per poder avançar”.

Des del Consell Comarcal consideren que l’Àmbit B30 és una iniciativa “cabdal pel futur del Vallès i de tot Catalunya”.

El turisme com a solució: a favor i en contra

En els darrers temps moltes veus han apostat pel turisme com a alternativa a la crisi d’ocupació que pateix Catalunya. En el cas del Vallès Oriental però, tant CCOO com UGT consideren que s’ha d’apostar per una indústria de qualitat.
El secretari general de CCOO del Vallès Oriental-Maresme, Gonzalo Plata, assegura que “s’ha d’anar cap a una indústria tecnificada amb productes de qualitat per poder competir amb les zones europees més qualificades” i afegeix que “el turisme només pot ser un complement a la indústria”. En el mateix sentit, el secretari comarcal d’UGT, Òscar Riu, remarca que “tot i que no s’ha d’oblidar els visitants que poden aportar La Roca o Montmeló, el Vallès Oriental és una comarca d’indústria i això és pel que s’ha de seguir lluitant”.
No ho veuen d’igual manera des del Consell Comarcal, que el consideren un “sector creixent” i, malgrat que és difícil que es converteixi en la principal font d’ingressos, creuen que “la Roca Village, el circuit de Montmeló i l’entorn del Montseny són un bon complement per a la marca Barcelona”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram