Els Mossos d’Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Civil i la policia federal mexicana, han aconseguit alliberar un empresari català que estava segrestat a Mèxic.

Els fets es remunten al passat 29 de setembre quan un home es va adreçar a les dependències dels Mossos de Mollet per denunciar que el seu germà estava segrestat en un hotel de Mèxic. Segons la denúncia, el germà de l’empresari va rebre diverses trucades des de telèfons amb prefix mexicà on deien que, si no feia front a un pagament d’un milió de pesos mexicans (56.000 euros), esquarterarien el segrestat. Els interlocutors s’identificaven com a membres del “Cártel de los Zetas”, una organització delictiva mexicana.

Ràpidament, els investigadors dels Mossos d’Esquadra van fer-se càrrec del segrest i van activar el protocol previst en aquests casos: assessorament a la família de la víctima i, un cop avançades les investigacions, avisar la Guàrdia Civil per poder dur a terme les gestions de coordinació policial transnacional en territori mexicà.

Unes hores més tard, com a conseqüència de les gestions dutes a terme per part dels investigadors, la Policia Federal Ministerial de Mèxic va entrar en un hotel situat a uns 60 quilòmetres del lloc on s’allotjava el segrestat i van trobar-lo sà i estalvi. Així doncs, es va poder constatar que el segrest que s’havia produït era una variant del ‘segrest virtual’, una tipologia de segrest molt estesa a Sud-amèrica.

SEGREST VIRUAL

El segrest virtual és un tipus de segrest en què els segrestadors aprofiten fases temporals en les quals la víctima no disposa de connexió de mòbil. En aquest transcurs de temps, els segrestadors truquen als familiars, el contacte dels quals han obtingut prèviament parlant amb la víctima, i demanen una quantitat de diners en concepte d’alliberament, ja que asseguren que el tenen segrestat. Aquesta variant virtual té la mateixa consideració que un segrest real.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram