Mons Observans

Un moment del sopar romà de l’any passat. Foto: Ajuntament de Montornès

Els romans van construir un assentament a cavall entre Montmeló i Montornès al darrer terç del segle II abans de Crist, des del qual controlaven les principals vies de comunicació que discorrien per la plana del Vallès. Ara, 2.300 anys després, el parc arqueològic Mons Observans recobra vida de nou, amb la programació ‘Nits d’estiu a la romana’, que té l’objectiu d’oferir al públic activitats culturals inspirades en l’època clàssica com un complement a les visites i tallers que s’organitzen regularment al jaciment.

El programa donava el tret de sortida el 6 de juliol amb una obra teatral sobre la història de Juli Cèsar interpretada amb actors i titelles, i continuarà aquest dissabte dia 20 amb el tradicional sopar romà. Es tracta de l’acte central de les ‘Nits d’estiu a la romana’ i consisteix en una vetllada preparada pel restaurant Can Candelich, que elaborarà un menú amb receptes antigues que cuinaven aquells qui van habitar el jaciment. El sopar estarà dinamitzat per l’empresa Kuanum, experta en arqueogastronomia, que és la disciplina que estudia l’alimentació antiga a través de la història i l’arqueologia, i a més comptarà amb una visita teatralitzada conduïda per actors que faran el paper dels antics habitants de Mons Observans.

Referent històric i cultural

Tot plegat, es tracta d’una iniciativa única a la comarca que reuneix, cada any, gent d’arreu del país atreta per l’atractiu de reviure el passat romà dins d’un jaciment que crida l’atenció pel seu bon estat de conservació. La proposta es tira endavant des del 2013 i des de llavors s’ha convertit en tot un referent històric i cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram