Grup assessor Granollers

Membres del nou grup assessor. Foto: Ajuntament

L’escenari comercial del centre de Granollers avança, cada vegada més, cap a la pèrdua de singularitat. Fa uns anys, eren molts els comerços històrics i únics que donaven vida a la ciutat. Ara, però, l’arribada de la jubilació dels propietaris, la manca de relleu, la inflació i l’augment dels preus del lloguer estan fent que cada vegada quedin menys establiments d’aquest tipus, caracteritzats per la proximitat entre venedor i client. De fet, la tendència és que allà on tanca un local de tota la vida, obri una gran marca, fent perdre atractiu al centre.

Amb l’objectiu de revertir la situació, l’Ajuntament ha posat en marxa un nou projecte per promoure el centre històric, on es concentra el 90% d’establiments, i, de retruc, l’activitat comercial singular i de proximitat. Per fer-ho, ha creat un grup assessor format per cinc persones vinculades a la ciutat, expertes en diversos àmbits, que tindran la missió d’analitzar la situació actual del centre i plantejar propostes de millora. “No només és un projecte pensat per al comerç, sinó que pretén tenir un centre més viu, net, endreçat, on passin coses”, detalla el coordinador del grup, Joan Daví. Les propostes sorgides les presentaran l’any que ve a l’Ajuntament, que serà qui decidirà si s’executen.

Ajuts econòmics

Més enllà del grup, el consistori també destinarà 80.000 euros a ajuts per a la creació de noves empreses, amb l’objectiu de promoure l’ocupació dels establiments que han quedat buits, després que en l’últim any i mig hagin tancat mitja dotzena de comerços emblemàtics. És el cas de la pastisseria Puigdomènech, el forn de Ca l’Espinasa, la joieria Garcia Cuevas, Duran Joiers, la joguineria Somnis o la cansaladeria Sararols, que després de 112 anys tancarà el 3 d’agost. Segons detalla a Línia Vallès l’associació de comerciants Gran Centre, reobrir locals com aquests “implica invertir molts diners, sobretot perquè normalment s’han de reformar per adaptar-lo a la normativa actual”.

Malgrat aquests tancaments, segons les darreres dades de l’Observatori dels Centres Urbans de la Fundació Comerç Ciutadà, el 2023 hi havia un 88% d’establiments oberts al centre. Aquesta xifra mostra una “bona salut comercial”, diu l’informe, tal com defensen, també, des de Gran Centre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram