bicicleta

La comarca aposta pel turisme de gravel, que no existeix a Catalunya. Foto: Arxiu

El Consell Comarcal del Vallès Oriental vol atraure turisme de bicicleta amb rutes de fins a sis dies i amb atractius com accedir i circular pel Circuit de Barcelona-Catalunya, situat a Montmeló, i passejar pels diferents espais naturals de la comarca. Es tracta del pal de paller del Pla Estratègic de Cicloturisme, que s’adreça directament als amants del gravel, una pràctica esportiva que combina diferents tipologies de bicicleta com la de muntanya o la de carretera.

Aquest pla estratègic es va començar a gestar el 2022, quan el Consell Comarcal va plantejar la necessitat de reforçar l’aposta turística centrada en la bicicleta. Així, es va fer una anàlisi del tipus de ciclistes que hi havia amb potencial interès a l’àrea vallesana i també del nivell d’expertesa que podrien tenir. De la mateixa manera, es va analitzar els tipus d’allotjaments que hi ha a la comarca, així com les infraestructures i serveis de què disposa la comarca per circular o aparcar les bicicletes.

De tot plegat en va sorgir la proposta de fer una aposta centrada en gravel. “Hi ha comarques que aposten per la bicicleta de muntanya, d’altres per la de carretera, i nosaltres apostem per un producte turístic que no existeix, el del gravel”, explica el conseller comarcal de Turisme, Àlex Valiente, a l’ACN. En aquest sentit, Valiente destaca que cada cop hi ha més amants de la bicicleta tant a nivell nacional com estatal, motiu pel qual han buscat la manera de diferenciar la seva oferta respecte d’altres territoris. “Veiem que tenim rutes de muntanya i de carretera, així hem unit els productes”, afegeix.

Consens al territori

L’anàlisi ha derivat en una proposta que consta de recorreguts d’entre 60 i 70 quilòmetres diaris, amb sis etapes, set nits i fins a vuit dies en total d’estada a la comarca. “Hi ha un consens amb el territori perquè ha de creuar diferents espais i parcs naturals”, assegura Anna Sans, propietària d’Inytur, que ha elaborat el pla.

La proposta també incorpora diferents serveis, com el d’allotjament, recollida d’equipatges o reparació de bicicletes. Un dels caramels, però, és la possibilitat d’accedir al Circuit de Barcelona-Catalunya: “És una activitat opcional que passa per fer els voltes que poden fer les motos de MotoGP o els cotxes de Fórmula 1, a nivell internacional és un atractiu que no té cap altre territori de Catalunya”, ha destacat Sans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram