Teresa Sagrera

Teresa Sagrera. Foto: Maria Pratdesaba/ACN

La professora i escriptora vallesana Teresa Sagrera, de Sant Pere de Vilamajor, ha estat guardonada amb el XXVIII Premi Nèstor Luján de novel·la històrica amb El cor del balneari. L’obra té una doble relació amb la comarca, ja que a banda del vincle de l’autora amb el Vallès Oriental, el llibre està ambientat al Caldes de Montbui de finals del segle XIX.

La novel·la repassa la vida d’una jove que es trasllada a Caldes per complir amb l’última voluntat de la seva mare, que és lliurar una capseta de música al propietari d’un balneari. Impulsada per conèixer els seus orígens, la protagonista s’acabarà quedant a treballar al balneari, des d’on experimentarà el seu propi creixement i el canvi social d’una època marcada per transició entre la dictadura de Primo de Rivera i la Segona República, el sindicalisme, la lluita obrera i el pistolerisme. “És un viatge en el temps i en l’espai de Caldes de Montbui, que acaba sent una metàfora del que viu tot el país, el canvi de cicle i com això ens transforma a tots”, diu Sagrera a l’ACN.

El balneari que apareix a l’obra està inspirat en el Balneari Rius de Caldes de Montbui i també hi apareix la plaça de la Font del Lleó, lloc on comença la història. “És l’espai que acull la bossa d’aigua termal que irradia a tota la població i té un pes important en la història perquè serveix per explicar com tot es transforma i canvia al llarg del temps”, ha explicat l’autora, que també ha remarcat que en aquell moment Caldes va arribar a tenir fins a vuit balnearis.

El jurat escull la novel·la “per unanimitat”

Per la seva banda, Maria Carme Roca, membre del jurat del certamen, ha destacat que la novel·la ha estat escollida “per unanimitat, sense dubtes” i ha explicat que el jurat es va fixar sobretot en l’espai, el balneari.

En la mateixa línia, ha assegurat que el jurat ha valorat “l’equilibri entre la trajectòria vital i personal de la protagonista i l’evolució política i econòmica del món”. “Està tot molt ben documentat i la lliçó històrica entra d’una manera molt fàcil”, ha sentenciat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram