Vessament Riera Seca

Imatge del dia del vessament, el 13 de maig del 2023. Foto: Aj. Santa Perpètua

Fa poc més d’un any, el 13 de maig del 2023, la riera Seca es tenyia de groc arran d’una fuita en un dipòsit de l’empresa Lípidos Santiga de Santa Perpètua, especialitzada en la producció de greixos i olis. Aquest incident provocava un vessament d’uns 1.000 metres cúbics d’oli alimentari de gira-sol i de palma, i mobilitzava desenes d’efectius per evitar que la catàstrofe s’estengués riu avall. Ara, un any després, la riera ja s’ha recuperat d’aquest desastre i l’Ajuntament ha donat per tancat aquest episodi.

Davant d’aquesta bona notícia, el regidor de Canvi Climàtic i Transició Energètica, Sergi Hernández, ha mostrat la seva satisfacció per la recuperació de l’espai natural, després d’un accident que “va suposar una crisi mediambiental”, lamenta. Malgrat que en un primer moment els Agents Rurals advertien que no s’havien detectat afectacions en la fauna, ja que l’oli no era tòxic, el subsol sí que s’hauria vist afectat pel vessament. Per això, l’Ajuntament ha estat fent sondejos de petit diàmetre a través dels quals ha mesurat el nivell de l’aigua subterrània, per controlar possibles bosses d’oli que poguessin quedar en el subsol de la riera.

La feina feta al llarg d’aquest any, per tant, és destacable, però també ho és la feina feta en el moment del vessament, quan es va posar en marxa el que Hernández ha titllat com “un operatiu sense precedents” que va fer que, durant dies, l’empresa, l’Agència Catalana de l’Aigua, els Bombers i els ajuntaments de Santa Perpètua i de la Llagosta treballessin plegats a la zona. Cal recordar que es va construir un mur per evitar que l’oli arribés al riu Besòs, i que es va anar traient aquesta substància a través de bombes extractores i camions cisterna.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram