CUAP Granollers

CUAP de Granollers. Foto: Ajuntament de Granollers

La tos ferina, també coneguda com a pertussis o tos convulsiva, és una malaltia respiratòria especialment contagiosa causada per un bacteri. Els seus símptomes són similars al d’un refredat comú, però amb l’especial diferència que, en aquest cas, la tos és molt forta, seca i persistent, i pot anar acompanyada de vòmits i de dificultats respiratòries. Malgrat no ser considerada una malaltia greu, l’augment de casos al llarg d’aquest any ha fet saltar les alarmes, sobretot al Vallès Oriental i també a l’Occidental, la zona del país on més malalts per tos ferina s’han registrat aquest 2024.

Així ho mostren les dades del darrer informe de Salut Pública de la Generalitat, avançat per El Periódico. Segons el document, el primer trimestre d’aquest any s’han registrat 7.230 casos a Catalunya, multiplicant per 13 les xifres del primer trimestre de l’any passat. Mentrestant, al Vallès, durant els primers tres mesos del 2024 es van detectar 1.185 casos davant els 218 del 2023, el que representa un 16% dels diagnòstics del país. Cal destacar que els contagis, que seguiran augmentant, ja que Salut ha advertit que encara queden alguns mesos per arribar al pic màxim, perquè les corbes epidèmiques de la tos ferina són llargues, s’estan produint principalment a la franja d’edat d’entre 10 i 14 anys. De fet, la major part dels brots tenen lloc a les escoles.

Malgrat que la majoria dels casos són lleus, des de l’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) recomanen posar una dosi de reforç de la vacuna de la tos ferina abans de l’adolescència. “La vacunació és una de les activitats preventives amb major impacte a la salut de la població a tots els nivells”, assegura el doctor Lluís Carlos Blesa, president de l’AEP.

En la mateixa línia, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, recomana la vacuna, sobretot tenint en compte que “l’infradiagnòstic de la tos ferina és usual” i que, per tant, “la incidència real d’aquesta malaltia serà, probablement, inclús major que la indicada per les xifres oficials”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram