Alarma

Les sirenes sonaran a les 11 del matí. Foto: Mar Rovira/ACN

Protecció Civil provarà el pròxim dimecres 18 d’octubre les sirenes d’avís de risc químic en 12 municipis del Vallès, la Selva, el Bages, el Berguedà i la Vall d’Aran, a més d’enviar alertes a tots els telèfons mòbils de la zona. A la comarca afectarà Santa Perpètua de Mogoda, Granollers, Montornès del Vallès, Sant Celoni i Parets. Amb tot, les sirenes també s’escoltaran als municipis propers com Canovelles, les Franqueses del Vallès, Lliçà de Vall, Montmeló i Vilanova.

Es tracta d’una actuació en el marc dels plans de protecció civil per emergències químiques (PLASEQTA i PLASEQCAT). Aquestes proves permeten comprovar que les sirenes funcionen correctament i, alhora, familiaritzar la població amb els sons d’avís en cas que calgui el confinament amb motiu d’un accident químic greu. La prova es farà a les onze del matí.

On estan les sirenes?

Les sirenes de Granollers estan situades al Polígon Congost, al Parc del Lledoner i a l’aparcament de mercaderies perilloses d’Adif. El so d’inici d’alerta són tres senyals d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. El so de final d’alerta és un senyal continu de 30 segons de durada.

Actualment, hi ha 113 sirenes a tot Catalunya, i el 2024 se n’instal·laran set més, valorades en 172.000 euros, per cobrir zones fosques o noves zones amb riscos químics menys importants.

Com actuar

Els ciutadans no estaran obligats a confinar-se, però Protecció Civil ho recomana per tal de practicar. En cas de risc real, caldria entrar el més aviat possible en un edifici proper, tancar portes i finestres i qualsevol ventilació exterior fins que sonés l’avís de finalització de risc. Alguns centres educatius ja han confirmat que faran el simulacre. Durant el simulacre, les associacions de voluntaris de protecció civil faran d’observadors per comprovar si hi ha bona recepció del so i si la població es confina.

En aquest simulacre, i com a novetat, a més de sentir la sirena, la població també rebrà una alerta emergent de Protecció Civil al mòbil. Els ciutadans que rebin l’alerta, però no sentin la sirena, sabran què està passant, a quina zona afecta i què han de fer.

Altres proves

Aquesta és la segona prova general de sirenes que es fa aquest any. Al Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre es va fer el 20 de setembre passat, i el 15 de novembre es farà l’última prova del Plaseqcat, en aquest cas al Barcelonès, Baix Llobregat i la resta del Vallès Occidental. Històricament, es feien dues proves de sirenes de risc químic cada any i al llarg d’un matí totes les sirenes del Plaseqcat s’activaven per comprovar-ne el funcionament i familiaritzar la població amb el so.

D’altra banda, aquests últims dies Protecció Civil ha estat fent sessions informatives amb un centenar d’operatius locals perquè estiguin preparats. En els últims dies s’han distribuït 2.400 cartells i 37.000 fullets informatius a la zona. Protecció Civil també ha creat una enquesta per valorar l’audició de les sirenes i si s’ha rebut l’alerta al telèfon mòbil a les zones afectades. L’enquesta s’activarà dimecres i no incorpora dades personals.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram