Manifestacio independentista

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres declarar a Catalunya “subjecte polític i jurídic sobirà” per iniciar el procés cap a la consulta. Es tracta de la primera votació important de la legislatura d’ArturMas en la que s’ha demostrat la fractura interna del PSC després que 5 dels 20 diputats socialistes hagin desobeït les ordres del líder Pere Navarro al no voler votar en contra del Dret a Decidir.

La bretxa dins el partit ha arribat fins a Granollers on l’executiva del PSC s’ha enfrontat a la posició oficial del partit. Hores abans de la votació al Parlament publicaven en un comunicat: “Els i les membres de l’executiva del PSC de Granollers volem mostrar el nostre posicionament a favor del sí en la votació sobre la declaració del Dret a Decidir i el nostre recolzament i suport als diputats i les diputades socialistas que defensen el vot afirmatiu”.

L’agrupació socialista granollerina donava suport als diputats crítics que no estan d’acord amb el vot negatiu imposat per Pere Navarro davant la declaració sobiranista. En aquest sentit, els granollerins afirmen que “tot i que som conscients que la proposta conjunta presentada per CiU, ERC i IC-V no compleix al 100% amb les expectatives i la voluntat del PSC, creiem que és necessari que en aquests moments totes les forces democràtiques que estema favor del Dret a Decidir ens mantinguem unides”.

La fractura entre les executives de les dues grans ciutats del Vallès Oriental també és evident.

Davant d’una situació tant delicada, ni l’alcalde molletà, Joseph Monràs, ni el primer secretari del partit, Josep Maria Garzón, han volgut respondre a les preguntes d’aquest periòdic al respecte. “És una altra agrupació i no volem fer cap comentari”, han estat les poques paraules dels representants socialistas molletans.

LES EXPLICACIONS

L’alcalde de Granollers, Josep Mayoral. Foto: Arxiu

L’executiva socialista granollerina afirma que “el PSC som un partit que defensemi volemuna Espanya autènticament federal, això suposa que Catalunya i Espanta han de relacionar-se des d’una posició d’igual a igual, i des de la voluntat pròpia i única de Catalunya d’establir aquestes relacions federals amb l’estat Espanyol (que evidentment també hi ha d’estar d’acord)“. Els granollerins defensen que els ciutadans han de poder exercir el seu Dret a Decidir per aconseguir que aquesta relació “d’igual a igual” sigui una realitat.

Recolzen que “Catalunya ha de ser sobirana per escollir el seu futur. Els i les socialistes volem ser lliures i sobirans per fer un estat plurinacional i una nova constitució basada en el respecte a la diversitat, a les cultures i a les llengües”.

“El PSC haurà de decidir entre la lleialtat

a Catalunya o al partit“

“Al PSC hi ha clarament un debat intern de partit i nosaltres, des de CiU, voldríem sumar als socialistes en aquest procés sobiranista”, afirma Jordi Talarn, regidor convergent a Mollet, en declaracions a Línia Vallès.

Per Talarn, la consulta “és una decisió del Parlament votada per diverses formacions i ja no es pot dir que és un camí d’un únic partit”.

En aquest sentit, a Granollers CiU, ICV i ERC volen forçar als regidors socialistes a l’Ajuntament a triar entre la lleialtat a Catalunya o al seu partit. Els grups municipals, als que se suma Acció Granollers, han mostrat la seva “perplexitat” pel posicionament de l’executiva local del PSC declarant-se a favor del Dret a Decidir.

En un comunicat conjunt han afirmat que la decisió és “una incompatibilitat ideològica greu amb el seu propi partit”. Consideren que “reconèixer si el poble de Catalunya és un subjecte polític amb el dret democràtic de decidir el seu futur és una qüestió capdal”.

Els tres grups vanmés enllà del desmarcament puntual de l’agrupació granollerina i afirmen que els regidors socialistes “seguiran ostentant aquestes responsabilitats sota les sigles del PSC”. Per l’oposició, això porta a pensar “si el posicionament d’avui no és més aviat una pose per no quedar enmal lloc” davant dels ciutadans de Granollers.

Els tres grups han anunciat que presentaran en el proper ple de dimarts vinent una moció conjunta donant suport al text aprovat pels diputats de l’hemicicle, amb la qual cosa volen forçar els regidors del PSC de Granollers a escollir: “d’aquesta manera podrem aclarir quin és el posicionament definitiu del PSC de la ciutat al respecte”. Davant d’aquesta situació, afirmen que “elsmembres socialistes de Granollers hauran de fer una reflexió seriosa sobre si deuen lleialtat al poble de Catalunya o bé a les sigles del seu partit”.

Montserrat Tura: “El PSC hauria d’haver votat sí a la declaració”


“Avui és un dia d’una tristesa insuportable per els qui, com jo, el projecte del socialisme català ens ha acompanyat tota la vida”. Aquestes eren les paraules via Twitter de l’exconsellera Montserrat Tura sobre la votació al Parlament en la que assegurava que “el PSC hauria d’haver votat sí a la declaració”. Per Tura, l’actitud del PSC “posa en evidència que a més a més de desorientació ideològica, té un greu problema de cultura política”. I té un culpable: “Mai un primer secretari del PSC havia trencat tants ponts construïts per integrar el pensament progressista i catalanista com Pere Navarro en un any”.

L’últim tweet de Tura deixa entreveure un canvi: “amb un peu dintre i l’altra a fora, us demano que no vulgueu decidir per mi. Faré el que consideri oportú, i sobretot, ho faré amb més companys”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram