riu Tenes

Imatge d’arxiu del riu Tenes, a Parets. Foto: Consorci Besòs Tordera

El canvi climàtic ja comença a passar factura. I és que la manca de pluges dels darrers mesos portava a la Generalitat a declarar dimarts l’alerta per sequera en els àmbits Darnius-Boadella, a l’Empordà, i al Ter-Llobregat, que en aquest cas inclou el Vallès Oriental. Una decisió que suposarà que avui mateix entrin en vigor restriccions de l’ús de l’aigua que afectaran diversos sectors. En concret, per al reg agrícola s’haurà d’utilitzar un 25% menys d’aigua, l’activitat ramadera haurà de fer servir un 10% menys, les indústries un 5% menys i en el cas dels usos recreatius que impliquin reg, com podria ser un camp de golf, un 30% menys. Un conjunt de mesures que, per ara, semblen no preocupar en excés als vallesans.

En aquest sentit, des de l’associació Fem Vallès, que unifica el món empresarial vallesà, expliquen a aquesta publicació que “la reducció del 5% pel que fa a l’ús de l’aigua en la indústria no genera preocupació ara mateix”. Ni tan sols a les empreses tèxtils, que són les que més aigua fan servir. Tot perquè “el 2008 hi va haver una sequera molt important, es van aplicar mecanismes d’optimització de l’aigua per fer més sostenibles els processos industrials i aquests s’han mantingut”, diuen. Un fet que permetrà que l’impacte de la sequera sigui molt menor, mentre la plataforma reivindica que la principal preocupació de les empreses ara mateix és “l’augment del cost de l’energia”.

Precisament, en aquesta línia, Josep Cuscó, responsable d’aigua de la Unió de Pagesos, explica a aquesta publicació que l’agricultura vallesana tampoc notarà massa els efectes de la sequera. “Ara no és temps de reg, només es rega l’horta, i els arbres fruiters, que són els que més aigua necessiten, estan adormits”, diu. Per això, assegura que els agricultors estan tranquils en aquest sentit i amb l’esperança que, quan arribi el temps de reg, ja no hi hagi sequera. “Si no, ho passarem malament”, conclou Cuscó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram