TEA Vallès

Acte de presentació de TEA Vallès. Foto: Ajuntament de les Franqueses

Uns 75.000 catalans pateixen el Trastorn de l’Espectre Autista (TEA), popularment conegut com a autisme, segons detalla la Federació Autisme Catalunya. Un trastorn que afecta les capacitats comunicatives i socials i que fa que aquells qui el pateixen necessitin més atenció de l’habitual. De fet, des de la federació ja ho diuen: “La dedicació que requereixen és molt exigent i els pares estan exposats a reptes que impacten en el nucli familiar a nivell econòmic, social i emocional”. Una situació que, sovint, fa que les famílies necessitin un suport extra i que ha portat a Yolanda Moral i Gemma Pérez, veïnes de les Franqueses i mares de nens amb autisme, a crear l’associació TEA Vallès.

Aquesta entitat comarcal, que es presentava divendres en un acte a les Franqueses, neix per donar suport a persones amb autisme i a les seves famílies. De fet, els seus objectius són tres: defensar la dignitat i els drets de les persones amb TEA per tal d’aconseguir la plena inclusió social, educativa i laboral; sensibilitzar, conscienciar i difondre informació sobre l’autisme; i donar suport i orientació a les famílies per millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA. Ara bé, aconseguir tot això no és fàcil.

Segons explicava Moral en l’acte, per fer d’aquests objectius una realitat “cal sumar esforços, col·laborar amb els equipaments sanitaris i obtenir recursos econòmics i professionals”. Una tasca en la qual tot just ara comencen a treballar, amb el suport de la federació, del Centre de Recursos d’Espectre Autista de la Catalunya Central i de l’Ajuntament de les Franqueses. Tot plegat per “reivindicar que els nostres fills són ciutadans de ple dret” i que “cal una estructura pròpia a la comarca que detecti i atengui tant les seves necessitats com les de les famílies”, concloïa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram