Can Vila

Imatge dels barracons afectats a Can Vila. Foto: Ajuntament

El problema pel mal estat dels dos mòduls de l’Escola d’Educació Especial Can Vila de Mollet que posa en perill l’escolarització de 70 alumnes continua ben latent. I és que tot i les queixes i insistències de l’Ajuntament, de les famílies afectades i de la resta de consistoris i entitats comarcals, que també demanen una solució, la situació continua encallada.

Així s’ha pogut veure aquest mateix matí en la reunió telemàtica que han mantingut l’alcaldessa, Mireia Dionisio, i el regidor d’Educació, Raúl Broto, amb el Departament d’Educació. En concret, amb el director general de Centres Públics, Jean-Marc Segarra, i el director del Servei Territorial Maresme- Vallès Oriental, Simó López. Una trobada on Segarra i López han traslladat dues propostes als polítics molletans per assegurar que els joves puguin començar el curs el 5 de setembre.

La primera consisteix a traslladar els 70 alumnes afectats a altres centres de la ciutat. Un canvi que ni els pares ni els professors volen, ja que, tal com explicava Amador Rincón, president de l’AMPA, a Línia Vallès, “són nens que necessiten una rutina i que qualsevol canvi que experimenten té una repercussió brutal”. A més, afectaria en el servei de transport i de menjador, recordava Pilar Garcia, directora de l’escola.

Mentre que la segona proposta consisteix a demanar un segon peritatge que indiqui si amb un reforç dels fonaments es podrien seguir utilitzant els dos edificis afectats. Una idea que ha estat més acceptada i que l’Ajuntament s’ha compromès a tirar endavant. Encara que, en el cas que no es poguessin arreglar els mòduls, “l’única opció viable és que el Departament instal·li provisionalment uns mòduls”, diuen des del consistori.

El cas, a la justícia

Tot i això, davant la magnitud del problema, l’Ajuntament ha informat avui mateix que presentarà “un contenciós-administratiu amb mesures cautelars urgents perquè un jutge obligui a realitzar d’urgència l’actuació que permeti que l’alumnat no es mogui del centre”.

Una decisió que respon a les declaracions que Dionisio feia la setmana passada en un comunicat, on deia que “no veiem voluntat de solucionar de manera definitiva aquest greu problema”.

El debat de la titularitat

Per la seva banda, el Departament d’Educació defensa que la responsabilitat principal d’actuar al centre seria municipal, ja que “és qui té la titularitat de l’escola”, diuen. Mentre que des de l’Ajuntament asseguren que fer aquesta inversió és competència de la Generalitat, en ser un centre públic.

A més, des del consistori no acaben d’entendre què ha canviat quan els anys 2002 i 2015 el Departament ja va fer una inversió al centre, col·locant nous mòduls davant la manca d’espai i la creixent demanda d’alumnes. Però des de la Generalitat defensen que ara el conveni entre l’Ajuntament i l’Incasòl -propietari dels terrenys sobre els quals s’ha aixecat Can Vila- no estaria ben tancat i això impedeix l’actuació.

Mobilització ciutadana

Davant de tot això, aquest matí un centenar de persones protestava davant la seu d’Educació a la Via Augusta de Barcelona, amb crits de “Can Vila no es toca”. I és que cal recordar que el centre acull 160 alumnes des dels 3 fins als 21 anys que provenen d’un total de 24 municipis de la comarca.

“Només els estem demanant que prioritzin el benestar dels nostres fills i l’únic que fan és centrar-se en els debats polítics sobre la titularitat de l’escola”, lamentava Rincón en declaracions a aquest setmanari. Tot plegat, mentre demà a la tarda Dionisio ha convocat una reunió a Can Vila amb la resta d’alcaldes comarcals, per continuar buscant una solució a aquesta problemàtica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram