Estació bus Granollers

L’estació d’autobusos de Granollers. Foto: Arxiu

Al Vallès Oriental, un 52% de la població fa els seus trajectes diaris en vehicle privat, mentre que només un 5% els fan en transport públic. Unes dades extretes de l’última Enquesta de Mobilitat en Dia Feiner de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona, que criden l’atenció, sobretot perquè més del 82% de viatges es fan dins de la mateixa comarca.

Aquesta darrera xifra posa sobre la taula que la xarxa de transport públic vallesana “és deficitària”. Així ho diu el delegat al Vallès Oriental de la Plataforma de Promoció pel Transport Públic (PTP), Marc Teulats. De fet, ja fa temps que diverses entitats i associacions relacionades amb la mobilitat sostenible adverteixen que “cal incrementar la quota d’ús del transport públic en desplaçaments entre municipis del Vallès, a partir de propostes a curt o mitjà termini, i que requereixen un nivell d’inversió moderat”, diuen des del PTP. Per exemple, “redissenyant la línia d’autobusos interurbans” o “potenciant les línies de Rodalies”, afegeixen. Sobretot als pobles més petits, on aquests serveis sovint són insuficients.

Per això, Lliçà de Vall, per exemple, és el municipi del Vallès Oriental amb més vehicles privats. I és que per a una població de 6.497 habitants hi ha 7.918 vehicles. Mentre que a altres pobles com l’Ametlla, Santa Eulàlia de Ronçana o Lliçà de Vall també hi ha un nombre molt elevat de cotxes en relació amb el de veïns. Una situació que, per contra, no passa a ciutats més grans com Granollers o Mollet, ja que compten amb una millor xarxa de transport públic.

D’altra banda, una altra de les raons que té a veure amb l’ús del cotxe és la renda. I és que als pobles més rics, que a la comarca són precisament els anteriorment citats, la gent prefereix agafar el seu vehicle per comoditat. Una realitat que fa del Vallès Oriental una de les comarques de l’àrea metropolitana que més utilitza el vehicle privat per moure’s, també per la “falta d’accessibilitat als polígons”, explica Teulats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram