Neus Ballús Gaudí

Neus Ballús recollia cinc Premis Gaudí a la gala d’ahir. Foto: Jordi Borràs/ACN

Neus Ballús ja sap el que és sortir de la gala dels Premis Gaudí amb les mans plenes d’estatuetes. De fet, l’any 2014 se n’enduia quatre per La Plaga, la seva primera pel·lícula. Però enguany ha superat el seu propi rècord, proclamant-se com la protagonista de la nit del cinema en català. I és que ahir va fer-se amb cinc dels nou guardons als quals estava nominada pel seu darrer film, Sis dies corrents.

El premi a la millor direcció, a la millor pel·lícula, a millor protagonista masculí, millor actor secundari i millor muntatge van ser tots els èxits que es va endur el film de la molletana. Uns reconeixements que Ballús recollia molt agraïda i contenta, amb un discurs on aprofitava per reivindicar el paper de les directores. “Les dones no hem arribat al cinema per fer només òperes primes, hem vingut per quedar-nos”, deia.

Tot plegat, després de molts mesos de feina on la cineasta ha treballat dur per tirar endavant el que, segons explicava, ha estat el muntatge més difícil de la seva vida. Un esforç que ara s’està veient recompensat, no només amb aquests reconeixements, sinó amb el recorregut que està tenint la pel·lícula, que ja ha arribat a una vintena de festivals internacionals i que pròximament s’estrenarà en una desena de països, després d’haver triomfat aquí.

Un triomf que, segons Ballús, recau en el fet que “molta gent se sent interpel·lada amb el film”, deia. Una pel·lícula que “ha canviat la vida de molta gent i també la meva”, afegia, en donar veu a persones i històries corrents i fer veure que allò que li passa la gent normal també importa.

Més guardonats vallesans

D’altra banda, el granollerí Balter Gallart també va ser un dels premiats. De fet, es va emportar el guardó a millor direcció artística pel film Las leyes de la frontera, després d’haver guanyat el Goya en aquesta mateixa categoria fa tan sols unes setmanes.

Un reconeixement que va recollir molt emocionat en ser el tercer Gaudí que s’emporta cap a casa i que va dedicar a tot l’equip, a la seva família i a tota la gent que pateix la guerra.

Però Gallart no va ser l’únic. També hi havia més representació vallesana per part de Maria Besora, de Cardedeu, nominada al millor curtmetratge per l’obra que ha dirigit ella mateixa: Animal salvatge. Un guardó que finalment es va endur Ian de la Rosa. Com va passar amb el garriguenc Lluís Castells, candidat a guanyar el premi a millors efectes visuals per Bajocero, però que va acabar recollint Alex Villagrasa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram