Família sense llum

Gairebé 500 famílies han demanat el bo social. Foto: Diputació de Barcelona

Aquest passat 2021 el preu de la llum ha pujat fins a un 35%. Un augment que ha arribat a preus rècord, obligant les famílies a fer una despesa extra que, en alguns casos, no s’han pogut permetre. Però precisament per això existeix el bo social. Un descompte en la factura elèctrica que s’aplica a clients amb una renda anual inferior als 8.106 euros, amb una pensió de menys de 500 euros o amb tres o més fills.

Segons dades d’Endesa, a Granollers el 2021 va tancar amb 493 famílies adherides al bo social, de les quals un 54% eren noves sol·licituds. En total, un 18% més de beneficiaris que el 2020.

Precisament, Marta Castro és una de les granollerines beneficiades per aquest bo. “La covid-19 ens va obligar a tancar el bar que regentàvem i cada vegada se’ns feia més difícil pagar coses tan bàsiques com el lloguer, la llum o l’aigua”, recorda. Per això, l’any passat va decidir demanar aquesta ajuda que, segons explica, els permet viure “menys ofegats”.

En el seu cas, Endesa la considera una família vulnerable per criteris de renda. Una etiqueta en la qual entren el 47,5% dels beneficiaris. Manoli Hernandez, en canvi, va demanar el bo per altres motius. “Mai havíem pensat que necessitaríem ajuda per pagar la llum, però un dels meus fills té necessitats especials i això suposa una despesa extra molt gran que ens fa viure amb un pressupost molt just per passar el mes”, lamenta. De fet, reconeix que havien arribat a fer servir espelmes i llanternes per “intentar estalviar al màxim”.

En aquest cas, forma part del 47,3% de famílies nombroses beneficiades pel bo. Una dada que, com les altres, demostra que cada vegada són més les persones que viuen amb pobresa energètica a les seves llars, mentre el preu de la llum segueix en alça.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram