Bombes Granollers

Aquestes rajoles marquen els punts on van caure les bombes. Foto: Ajuntament

La guerra estava a punt d’acabar i feia poc que Granollers havia estat bombardejada, el maig del 1938. Per tant, tot apuntava que no hi hauria més atacs aeris en una ciutat tan malmesa. Però, malauradament, no va ser així.

El malson es va repetir i els dies 24, 25 i 26 de gener de 1939, Granollers va tornar a ser bombardejada. El resultat, prop de 40 morts i danys materials a zones properes a les estacions de tren, a l’hospital i a fàbriques tèxtils com Roca Umbert. Uns fets dels quals ja fa 83 anys, però que la ciutat encara recorda.

Per aquest motiu, a Granollers s’han organitzat diferents activitats que van començar diumenge, amb una ruta guiada pels punts on van caure les bombes, i que seguiran aquest diumenge dia 30 amb una obra de teatre sobre la guerra. Una programació que s’allargarà fins a principis de febrer, quan es presentarà un llibre relacionat amb els fets i documents de la Guerra Civil, entre altres projectes d’art i de recerca. Tot plegat perquè aquests atacs no quedin en l’oblit.

És per això que des de l’Ajuntament animen la ciutadania a encendre espelmes davant d’espais de memòria, com bé podrien ser les rajoles liles que assenyalen els punts on van caure les bombes. Un petit gest que significa molt per a la ciutat i que farà que els granollerins continuïn tenint ben present la història més contemporània de la capital vallesana.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram