Zara Granollers

Zara tancarà el pròxim dimarts 25 de gener. Foto: Olga García

Dimarts, Zara abaixarà la persiana del seu local del carrer Anselm Clavé i no la tornarà a apujar més. Així ho avançava l’empresa a finals de novembre quan va comunicar la decisió als treballadors i a la propietat de l’edifici, donant-se per confirmada la notícia des de feia mesos corria per la ciutat en forma de rumor. Una pèrdua per al teixit comercial de Granollers, que ha acollit la gran marca d’Inditex durant gairebé 24 anys.

Però, per què tanca Zara? No era rendible? Els números no eren pas un problema, ja que la botiga sempre ha rebut clients de tota la comarca. Tot es deu a una nova estratègia comercial que Inditex està impulsant a totes les ciutats i que consisteix a concentrar les vendes físiques a grans botigues situades a les capitals de província i potenciar la venda en línia, davant el seu augment exponencial. Per això, en el darrer any, altres marques del grup com Bershka o Massimo Dutti, també han abandonat la ciutat, reduint així la presència d’Inditex a tres grans firmes: Pull and Bear, Oysho i Stradivarius. Però, qui diu que en els pròxims mesos no siguin les següents a marxar?

“Una putada”

Aquesta pregunta aixeca neguit entre els granollerins. “És una putada que Zara tanqui, però encara més que Inditex estigui marxant a poc a poc de la ciutat, perquè les marques del grup atrauen molta gent i perdre-les serà un cop econòmic dur per a Granollers”, diu Aina Canals, veïna de la capital vallesana. Una opinió compartida per la presidenta de l’associació de comerciants Gran Centre, Laura Sabatés, que pensa que “la diversitat és el que atrau i, per tant, aquesta notícia no ens fa estar contents, ja que l’eix comercial de Granollers és únic precisament per això, perquè et permet trobar una gran marca a pocs metres d’una botigueta”.

De fet, durant anys, el comerç local ha conviscut amb Inditex sense problema, ja que “han ocupat grans superfícies que els establiments petits no podem ocupar”, afegeix Sabatés, que assegura que la relació amb Zara sempre ha estat bona perquè, tot i no sumar a l’associacionisme, col·laborava amb la ciutat a esdeveniments com l’Open Night o amb les llums de Nadal.

Un futur incert

Tot i que des de Zara no han volgut fer declaracions al respecte, la presidenta de Gran Centre ha tingut contacte amb la propietat del local i assegura que “van fer tot el possible perquè es quedessin i els van abaixar el lloguer, però la decisió ja estava presa”. Encara que, segons avança, ja hi hauria tres o quatre empreses interessades en el local de quatre planetes i “igual que quan va marxar Bershka va venir Decathlon, en aquest cas passarà el mateix i s’instal·larà una altra gran marca”, assegura.

Però, tot i que no falten pretendents per ocupar l’edifici, la incertesa de si serà o no una firma de moda preocupa a alguns veïns. “Les dones no tindran problema perquè hi ha moltes botigues de roba per a elles, però els homes ho tenim més complicat perquè l’oferta és més reduïda fora de les firmes juvenils”, diu Xavi Garcia, veí de la ciutat.

I és que, més enllà d’una simple botiga, Zara era, tant per a veïns com per a comerciants, un establiment de referència que la ciutat ha d’acomiadar sense ganes de dir-li adeu i amb l’esperança que torni aviat a Granollers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram