Hospital Granollers

Alguns treballadors s’han unit davant els problemes derivats de la manca de personal. Foto: Hospital de Granollers

“El nostre malestar ha arribat al límit”. Així comença la carta que ha presentat el col·lectiu Ens Plantem a la direcció de l’Hospital de Granollers i al Comitè d’Empresa. Un grup, format per més de 500 treballadors del centre, que ha decidit dir prou “davant la mala gestió del personal i de les seves condicions laborals”, prossegueix el document.

“Estem treballant moltíssimes hores perquè no hi ha infermeres, no ens donen una planificació horària i, per tant, la conciliació familiar se’ns fa impossible, i a més les hores extra ens les paguen com volen”, lamenta una infermera de l’hospital, que ha preferit mantenir-se en l’anonimat. Una situació que, segons la responsable de sanitat d’UGT al centre, Sílvia Franco, “és indignant i és per queixar-se, però té una difícil solució”, diu. I és que l’arrel del problema està en el fet que a Catalunya falten 11.000 infermeres. Una mancança que al centre es tradueix amb la falta de 100 sanitaris i que podria arribar a allargar-se entre tres i quatre anys.

“Com que no hi ha prou personal estan tancant els quiròfans per reubicar aquestes infermeres en altres plantes i això fa que hàgim de doblar torns i estar treballant al límit de les nostres possibilitats físiques, psíquiques i emocionals”, diu la treballadora. “Un fet que fa que l’atenció als pacients no sigui la més adequada i més tenint en compte que som un dels hospitals amb menys llits per habitant”, afegeix.

Per això, segons explica la sanitària, “molts treballadors estan marxant a altres hospitals on, tot i haver-hi les mateixes mancances de personal en ser un problema general, almenys tenen un calendari per poder organitzar-se i tenir vida fora de la feina”. “No com aquí, que et truquen mitja hora abans i et diuen ara vine o ara no”, lamenta.

La direcció, compromesa amb els canvis

Dilluns totes aquestes queixes van arribar a la direcció del centre després d’una reunió per tractar aquest tema. “Unes queixes que des del Comitè ja fa temps que es reclamen i que requereixen temps per resoldre’s”, diu Franco. “Però la gent vol immediatesa perquè està molt cremada”, afegeix.

Per això la direcció s’ha posat en marxa i, segons ha explicat el Director de Persones de l’hospital, Carles Pla, a Línia Vallès, “ja s’està treballant per planificar les jornades dels treballadors i donar-los més estabilitat, entre altres coses que demanen”. “Encara que alguns punts de la carta ja els està resolent el mateix Comitè d’Empresa”, afegeix.

Però, tot i això, segueix havent-hi un problema difícil de resoldre: el de la manca generalitzada d’infermeres. “Tot i que estem fent molts esforços per buscar sanitaris i els estem trobant, no són suficients per a les necessitats que té l’hospital”, lamenta Pla. Un problema que, a més, s’està fent evident ara que comencen les festes de Nadal i que molt personal està de vacances.

És per això que el director pensa que “és una situació complexa”. Però des del centre es mostren compromesos amb els treballadors perquè, segons Pla, “porten dos anys treballant amb molta tensió i gairebé sense descans i, tot i això, estan actuant molt professionalment”.

Per això assegura que totes les parts implicades se seguiran reunint i tractant el tema, fins a trobar una solució. “De fet, el pròxim dimarts, dia 28, ja hem convocat una nova reunió”, avança.

Una trobada en la qual, com en la de dilluns, a banda dels treballadors també seran presents els membres del Comitè d’Empresa, que han estat treballant en la redacció d’un document consensuat entre tots els sindicats per enviar un missatge de calma als treballadors.

El Comitè, al costat dels treballadors

“El Comitè seguirà lluitant al costat dels professionals perquè sabem que només tenim força si anem tots a una”, diuen en el document. I és que, segons avança la seva presidenta, Fina Sànchez, a Línia Vallès “ja hi ha alguns temes bastant avançats i que estan a punt de resoldre’s”.

És el cas de les contractacions indefinides a jornada completa, d’aconseguir convocatòries de places anuals i de pactar les hores extres durant el període de Nadal. Tres punts que els sanitaris reclamen i que tot sembla indicar que aconseguiran. “Però també calen uns convenis dignes, amb uns salaris que han d’estar a l’altura dels professionals”, continua l’escrit. Un tema que està sent més complicat de negociar i que, com molts altres, “la solució haurà de ser a llarg termini”, lamenta Sànchez. “Encara que les negociacions segueixen i seguiran el temps que faci falta fins que les mancances amb què es troba el personal en el seu dia a dia, desapareguin”, afegeix.

“Tot per respectar descansos, vacances, dies personals i millorar així la conciliació familiar que ja de per si és prou feixuga per a qualsevol sanitari”, conclou el document.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram