Amanida

Tot i que el fenomen veggie va en augment, a la comarca hi ha poques opcions de menjar productes sense proteïna animal fora de casa. Foto: Arxiu

Vegetarià, vegà, flexitarià, crudivegà, ovovegetarià… Cada vegada són més les opcions per a aquelles persones que decideixen deixar de menjar productes d’origen animal, o fer-ho en menor mesura. Una tendència que s’ha convertit en un estil de vida, que s’està estenent, sobretot, entre els joves, i que ha portat al naixement d’un tipus de cuina i de plats que, fa uns anys, eren impensables. Però, si bé a Barcelona l’oferta que s’allunya de l’alimentació tradicional és cada cop més variada i elaborada, al Vallès Oriental la restauració encara no està preparada per donar resposta a aquest tipus de demanda, que prioritza el benestar animal per sobre de tot.

De fet, a la comarca només hi ha un restaurant vegà, a Granollers, i tres de vegetarians, a Caldes i Cardedeu. Una oferta insuficient que sumada al fet que la resta de locals tampoc contemplen gaires opcions que no sigui carn, peix o altres productes animals, deixen en fora de joc als qui opten per aquest tipus d’alimentació.

Sempre hi haurà unes braves

“Un vegetarià, i encara més un vegà, en el moment en què pren la decisió sap que estarà fotut perquè tindrà moltes menys opcions”, diu la Paula Mock, una jove vegetariana de Granollers. Ella ja fa anys que va fer aquest pas, però reconeix que a la comarca li costa trobar llocs on poder menjar bé, bo i variat.

“De totes maneres, tot i que calen més restaurants vegetarians i vegans, és més important que els restaurants que hi ha ampliïn la seva oferta perquè, al final, és on acabes anant si tens amics i família que segueix una alimentació tradicional”, afegeix. Una apreciació que comparteix una altra jove vegetariana de la comarca, l’Helena Paricio, que pensa que la cuina mediterrània es basa massa en el consum de carn i peix.

“Encara falta molta consciència”, diuen des de l’únic restaurant vegà de la comarca

“Sempre tens el tir assegurat amb unes braves o una truita, però es troben a faltar opcions que vagin una mica més enllà”, diu l’Helena. I és que, com comenta la Paula, “la majoria de vegades el que t’ofereixen no és suficient, perquè sortir a dinar o a sopar fora suposa acabar-te menjant un plat de patates o un entrepà de formatge mentre el del costat s’està menjant una cosa molt més bona”. Per això, ambdues pensen que l’ideal seria que els restaurants poguessin adaptar alguns plats de la carta en versió vegana o vegetariana. “Però encara queda molt a fer i a treballar en aquest sentit”, diu la Paula.

Una aposta arriscada

La Maria Pérez és vegana i una de les propietàries de La Cookessa Bio, l’únic restaurant vegà de la comarca. “Volíem apostar per un tipus d’alimentació sense proteïna animal i cuinar amb productes ecològics i de qualitat”, explica. De fet, tenen menús setmanals i una carta que s’allunya dels preus excessius que normalment caracteritzen aquest tipus de locals. Però, segons la Maria, “encara falta molta consciència perquè la gent sol venir arrossegada pels fills i, tot i que queda encantada, encara hi ha certes persones que es mostren reticents a seguir provant aquest tipus d’alimentació”.

A Barcelona, però, els restaurants vegetarians, vegans i de cuina fusió, triomfen. “Són llocs que s’estan posant molt de moda i on tens menjar molt bo i molt variat, però són molt més cars que un restaurant tradicional”, lamenta la Paula. “Per això caldria evolucionar cap a un nou estil de cuina que es basés molt més en la verdura i els llegums, ja que tota la resta de productes que intenten imitar la carn o el peix és menjar que només es poden permetre els rics”, pensa l’Helena.

Una tendència a l’alça

Mentrestant, però, tot i la manca d’oferta comarcal, el vegetarianisme i el veganisme van en augment. “Cada cop més joves escullen aquesta alimentació tot i ser conscients que si es fan vegetarians els costarà menjar fora de casa i si es fan vegans encara més”, diu la Paula.

Un problema que se solucionaria fàcilment, incloent un parell de plats sense proteïna animal que anessin més enllà de la típica pasta, pizza o amanida. “Però com que, de moment, a molt pocs llocs fan això, al final acabes anant als tres restaurants de sempre on saps que trobaràs alguna cosa una mica més elaborada i bé de preu, i a casa teva ja menjaràs millor”, afegeix l’Helena. “Tot i que és una pena que ens trobem amb aquests inconvenients que només depenen de la voluntat del local o del cuiner, de mirar una mica més per les persones que no optem per seguir una alimentació tradicional”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram