Castanyes

“El mal de migranya es cura amb castanya” assegura un refrany. Foto: Ajuntament de Sant Fost

Menjar castanyes, panellets i moniatos és una de les grans tradicions de la Castanyada, que se celebra cada 31 d’octubre, un dia abans de l’1 de novembre, festivitat de Tots Sants. L’origen de les dues celebracions es remunta a les cultures paganes. Es creu que els campaners feien torn per repicar les campanes de les esglésies durant tota la nit i que mentre descansaven bevien Moscatell i menjaven castanyes. També gaudia de les castanyes gran part de la resta del poble, que es concentrava a les places. Naixien les castanyades populars.

Sant Fost celebra una Castanyada per a grans i petits. Així, diumenge al gimnàs El Roure i entre les 19.00 i les 21.00 tindrà lloc el Ball de la gent gran, a càrrec del grup Som Dos. L’Ajuntament convida el veïnat a decorar la seva façana i/o casa de Castanyada o de Halloween i publicar les imatges a les xarxes socials amb el hashtag #CastanyadaSF21 i etiquetant el compte del consistori.

L’Ajuntament de Sant Fost convida el veïnat a decorar les façanes i publicar-ho a les xarxes

Les colles i l’Ajuntament organitzen una festa terrorífica a l’espai de La Llera la matinada de dissabte a diumenge entre les 0.00 i les 4.30 hores. Està dirigida a persones per a més de 16 anys, l’entrada costa 5 euros i dona dret a una consumició. És obligatori presentar el certificat Covid 19, el DNI i la mascareta, i omplir el formulari del web del consistori.

Un apunt: Halloween no és una tradició amb origen als Estats units, sinó a Irlanda, on va començar a celebrar-se amb el nom de Samhain (fi de l’estiu). Els ancestres pagans creien que aquesta nit els esperits dels morts tornaven a visitar els vius.

A Martorelles el diumenge 31 d’octubre, de les 11.30 a les 15.00 hores, serà el moment de l’audició de Sardanes, amb la Cobla Vila d’Olesa, al pati de la Masia de Carrencà i organitzada per la Joventut Sardanista del municipi. No serà necessària cap inscripció prèvia i l’accés és lliure.

Així doncs, que no es perdi la Castanyada.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram