Plaça Llibertat Granollers

La plaça de la Llibertat és un dels punts centrals del barri. Foto: Ajuntament

El barri del Congost, per a la majoria de granollerins, és un lloc oblidat. Una zona que, en estar a la frontera amb Canovelles i tenir molta immigració, sembla no importar. “De fet, les poques vegades que se’n parla és per baralles, ocupacions o altres problemes. Però el Congost també té moltes coses bones, el que passa és que ningú es preocupa de conèixer-les”, diu Paquita Cortés, presidenta de l’Associació de Veïns Congost.

Aquest és un dels barris més petits de Granollers, amb tan sols 4.000 habitants, però un dels més rics culturalment parlant. I és que, segons Ángela Moya, membre de l’Associació de Comerciants Congost, “hi ha gent de moltes nacionalitats”. Africans, xinesos, sud-americans… Un veïnat internacional, caracteritzat per tenir rendes baixes, però amb una xarxa de petits negocis que “funciona molt bé”, diu Moya.

“Tenim 92 locals actius de tota mena, regentats per gent molt diferent”, explica. Una activitat comercial que es complementa amb les propostes veïnals per cohesionar el barri i compartir trets culturals. ”Però d’això no se’n parla”, lamenta Cortés. “Només surten als mitjans les queixes per la falta de seguretat, però la policia i l’Ajuntament hi treballen”, afegeix. De fet, la implicació del consistori va més enllà. I és que aviat posarà en marxa una nova edició del projecte ‘Ponts a la feina’, que aposta per la inserció sociolaboral. Una proposta positiva, però que, per a Moya, no és suficient.

“Cal treballar per evitar que la gent doni l’esquena al barri per prejudicis racistes, i per demostrar que la diversitat és positiva”, diu. “Però, sobretot, cal estimar més el Congost”, conclou Cortés.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram