Càncer Mama

El càncer de mama és el més comú entre les dones i, al Vallès Oriental, s’han detectat 50 casos en el darrer any. Foto: Arxiu

Dimarts va ser el dia internacional contra el càncer de mama. Una malaltia que, per desgràcia, segueix afectant moltes dones, però que, per sort, cada vegada s’estudia, es prevé i es visibilitza més. De fet, es curen un 90% dels casos. Però, tot i això, segons dades de la Generalitat, la malaltia se segueix cobrant la vida de més de 900 dones l’any a Catalunya, on es diagnostiquen prop de 4.500 casos anuals.

Al Vallès Oriental, durant el 2020 es van detectar 50 càncers de mama. Una dada que es tradueix en el fet que mig centenar de dones van haver de posar la seva vida en pausa per sotmetre’s a un tractament que, normalment, s’allarga un any o més. Un període d’incertesa, angoixa i inestabilitat que fa patir tant a les malaltes com a les persones del seu voltant. I no només físicament. També a nivell psicològic, anímic i emocional.

L’ajuda psicològica

L’Eva Jiménez, de Mollet, va ser víctima del càncer de mama fa uns anys. “Mai penses que et passarà a tu, per això t’espantes tant quan et diagnostiquen la malaltia”, explica. Aleshores, Jiménez tenia un fill d’un any i això va fer que el cop fos encara més difícil d’encaixar. “T’entra molta por perquè t’adones que hauràs de gestionar moltes coses a nivell familiar, laboral, psicològic o social i, a la vegada, fer front a la malaltia”, afegeix. Per això, assegura que el millor que es pot fer és demanar ajuda.

En el seu cas, l’Associació Espanyola Contra el Càncer va ser qui li va donar el suport que necessitava. “Una ajuda gratuïta i molt necessària davant uns recursos públics que no arriben a tot”, diu Jiménez, que des que va superar la malaltia és la presidenta de la seu local de l’associació a Mollet.

Però, a la comarca, també existeixen altres espais que ofereixen aquest acompanyament, com Oncovallès. Una Fundació d’ajuda oncològica que va néixer de l’experiència de cuidar a una persona amb càncer. “Quan vius la malaltia d’aprop, trobes a faltar moltes ajudes en el dia a dia”, explica Carme Grau, responsable de salut i fundadora d’Oncovallès.

Precisament, una situació similar és el que va portar a Montse Enrich, psicooncòloga de la fundació, a voler dedicar la seva vida a ajudar als malalts de càncer. “Vaig viure-ho amb el meu pare i vaig notar molta manca d’ajuda psicològica, perquè tot estava molt encaminat en la cura del cos i no de la ment”, explica. Un fet que es repeteix en tots tres relats, però en el qual s’està avançant cada vegada més.

Més reconeixement i suport

L’any passat, tot i la pandèmia, es van realitzar, als tres hospitals del Vallès Oriental, més de 13.000 mamografies amb l’objectiu de fer una detecció precoç del càncer de mama. Per això, Grau diu que “es nota que cada vegada es fa més tasca de prevenció i que hi ha molta més implicació, reconeixement i sensibilització sobre la malaltia”.

De fet, a Granollers, darrerament s’està avançant en aquest aspecte amb la recent obertura de l’espai Domus, una zona de l’Hospital destinada exclusivament a processos oncològics, i amb la futura creació del centre de radioteràpia, que es preveu que es comenci a construir al gener.

Passos endavant que demostren que cada cop hi ha més diners posats en la investigació i més línies de tractament, en ser el càncer més comú entre les dones i “el que més impacte visual té”, diu Jiménez.

Molt camí per recórrer

Però, tot i els avenços, la implicació social i el progressiu reconeixement de les necessitats psicològiques, encara queda molta feina a fer per les malaltes de càncer de mama. “És un cop que els hi fa trontollar-ho tot, i es passa molt malament”, diu Enrich. “Per això, l’ideal seria que els tractaments sanitaris es fessin amb més recursos i que anessin acompanyats d’un tractament psicològic”, pensa Jiménez. I és que el càncer de mama suposa molt més que perdre un o els dos pits.

Però, per ara, la solució més eficient és fer-se revisions periòdiques i portar un control regular, perquè, segons les estadístiques, una de cada nou dones patirà la malaltia.

Actes contra el càncer al Vallès

Al llarg d’aquesta setmana els ajuntaments i Oncovallès han organitzat actes i activitats de tota mena per donar visibilitat a la malaltia. La caminada popular, la masterclass de zumba, la xocolatada, els concerts o els tallers, han estat les activitats més destacades a la comarca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram