Netejar la barra freqüentment, posar-se gel hidroalcohòlic i la mascareta, la nova realitat dels cambrers a partir de dilluns. Foto: Gemma Sánchez / ACN

Després de mesos tancats, sense ingressos i a l’expectativa d’una relaxació de les mesures sociosanitàries que semblava no arribar mai, el moment que els treballadors de l’oci nocturn i que molts joves catalans esperaven, des de fa temps, és a tres dies de fer-se realitat. Les discoteques ja podran reobrir a partir dilluns durant, almenys, 14 dies, el termini que ha marcat la Generalitat com a període de prova. Una notícia que el món de la nit celebra després d’una desescalada “molt dura en què vèiem a tots els sectors tornar a la seva activitat habitual, menys nosaltres”, diu Juan López, propietari de les discoteques Bluemoon i Kefem, a Mollet. Mesos de queixes, manifestacions i lluites amb l’administració. “Pensar que la millor manera de controlar l’oci nocturn era tenint-nos tancats, és un error”, afirma Robert Hernando, ajudant de director de la discoteca Navú, a Granollers.

REINVENTAR-SE O MORIR
Fa un any, per Sant Joan, les discoteques van obrir unes setmanes després de la primera onada de Covid-19. Des de llavors, no han pogut recuperar la seva activitat. Almenys, no amb la llicència de discoteca. Però, davant la necessitat de seguir treballant, locals com Navú s’han vist obligats a reinventar-se. “A partir del juliol, com que no podíem obrir com a discoteca, vam pensar a demanar la llicència de bar musical”, explica Martí Pou, director del local. “Després, a l’octubre, amb una nova onada, vam fer un nou tràmit per convertir-nos en bar, perquè els bars musicals també els van tancar”, afegeix. “Ens vam haver de reinventar amb el menjar i vam rebre molt bona resposta de la gent, perquè érem els únics de la comarca que ens estàvem adaptant“, assegura Hernando. Però la resta de locals porten tancats, gairebé, un any.

López, que també era propietari d’un bar de copes de Mollet, explica que el va haver de tancar perquè no podia mantenir-lo, juntament amb les dues discoteques, i sense cap ingrés. Mentrestant, altres locals com Bora Bora, a Montornès, segueixen tancats sense anunciar si obriran dilluns.

EL SECTOR MÉS CASTIGAT
Econòmicament, ha estat un any difícil per a aquests negocis. “Hem hagut de fer peripècies, no per tenir ingressos, sinó per cobrir despeses”, diu Pou. Navú es va inaugurar pocs mesos abans de l’inici de la pandèmia i han subsistit demanant un préstec i “retallant en moltes coses”, explica Hernando. López, en canvi, ha mantingut els seus locals amb estalvis. Però de l’oci nocturn depenen, també, els ingressos de molts treballadors: cambrers, DJs, personal de seguretat o de neteja.

L’Arnau Roca és un DJ vallesà que porta sense punxar des de l’inici de la pandèmia. “Tenia plans, a principis del 2020, d’agafar una sessió mensual a 2046, a Granollers” explica. Però, la Covid-19 li va treure aquesta possibilitat i la de punxar a les festes majors, on també treballava. “Vaig buscar alternatives i durant la desescalada vaig plantejar a algun local fer un canvi de llicència per obrir en un nou format, però em vaig trobar que la majoria no estaven disposats a fer tots els tràmits per acabar obrint unes poques hores”, afegeix.

D’altra banda, la Laura, una cambrera d’una discoteca de Granollers, també pateix la falta d’ingressos. Tot i tenir altres feines que combinava amb la de servir copes els caps de setmana, explica que “es nota que han deixat d’entrar aquests diners”. Per això, a la primera onada, quan la van donar de baixa temporalment, va demanar que l’acomiadessin, “perquè volia cobrar l’atur per assegurar-me alguna cosa a final de mes”, afegeix.

UN FUTUR INCERT
Tot i que la majoria de treballadors de l’oci nocturn són positius amb la reobertura, “no posem la mà al foc perquè sabem que, si hi ha un rebrot, serem els primers a tancar”, explica Hernando. “Arrencarem perquè és necessari, però no hi ha res clar sobre com hem de treballar”, diu López. Per això mateix, Roca assegura que encara no s’ha preocupat per tenir res tancat i segueix “a l’expectativa, perquè cada setmana canvien les coses”. Però el que tots tenen segur, inclús la Laura, és que tornaran a treballar del dia de Sant Joan en endavant.

Per tant, la revetlla es presenta com una data clau en què caldrà adaptar-se a mesures com ballar amb distància i mascareta. “Unes mesures que són quasi impossibles de complir, tenint en compte que la gent ve aquí a emborratxar-se”, diu López. “I amb uns horaris que no tenen cap sentit quan les dades demostres que el 90% de contagis no venen de l’oci nocturn”, afegeix la Laura. “Però necessitaven culpar algú i ho han fet al món de la nit, jugant amb el sector tirant endavant i endarrere amb les mesures”, conclou la cambrera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram