El projecte de recuperació de la llera del Tenes convertirà l’espai en un gran paratge natural i social. Foto: Ajuntament

Un gran parc al voltant del riu connectat amb la ciutat i, a la vegada, amb la zona industrial. Un punt de trobada, lleure i oci de 7,5 hectàrees amb valor ecològic, paisatgístic i promotor de la biodiversitat. En tot això és en el que es convertirà la llera del Tenes al seu pas per Parets del Vallès.

Es tracta d’un projecte en què l’Ajuntament treballa des de fa temps, ja que “és una de les prioritats de l’equip de govern per aquesta legislatura”, diuen des del consistori. L’objectiu, restaurar i conservar el riu i el seu entorn com un recinte esportiu, social i respectuós amb el medi ambient. Però, per fer-lo un espai de tots i perquè, com explica la regidora de Medi Ambient, Rosa Martí, “els paretans visquin de cara i no d’esquena al riu”, aquest projecte s’obrirà a la ciutadania. Des d’aquest dissabte i fins al 2 de juliol, la gent de Parets podrà omplir un qüestionari per fer les seves propostes i donar a conèixer les seves prioritats per a l’espai natural. “Un projecte a llarg termini que donarà valor al municipi”, afegeixen des de l’Ajuntament.

El disseny d’aquest nou espai, anirà a càrrec de l’Estudi Martí Franch (EMF), guanyador del concurs que l’Ajuntament va obrir, l’estiu passat, a diferents empreses interessades a canviar l’entorn del riu. “El repte que suposa convertir el Tenes en un equipament públic va ser el que ens va motivar a fer el projecte”, diu Gemma Batllori, biòloga i paisatgista de l’EMF. “Com a requisit d’aquest encàrrec, des d’un principi ja se’ns va avisar que treballaríem conjuntament amb la ciutadania i ens sembla bona idea, perquè són ells qui coneixen, de primera mà, les necessitats i les problemàtiques reals d’aquest espai”, afegeix.

Des de les entitats i associacions veïnals també valoren positivament la proposta. “Ens sembla una magnífica notícia obrir aquest procés participatiu, no només pels valors democràtics que implica, sinó perquè farà que tothom senti la intervenció i el riu més seus”, explica Santi Tous, president de l’Associació per a la Gestió Sostenible del Territori de Parets del Vallès. Tot i això, Tous convida l’Ajuntament a no oblidar altres projectes que “són menys vistosos, però també són importants, com posar un servei de clavegueram al barri de Can Riera”.

Per donar a conèixer aquesta iniciativa, al llarg d’aquest juny l’Ajuntament proposarà diverses activitats que permetran als paretans apropar-se al riu, descobrir-lo i fer-lo seu. “Això és, en definitiva, fer poble”, sentència Tous. Però, per davant de tot, hi ha d’haver el “respecte a la naturalesa autòctona d’aquest espai”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram