“Tornem a tenir nous malalts de Covid-19 a la Unitat de Cures Intensives (UCI) i no hi ha cap mesura nova per part del Govern”, diu entristit el pneumòleg molletà Mario Serrano a Línia Vallès.

Tant Serrano com els ajuntaments de la comarca han posat el crit al cel davant el rebrot cada cop més evident que comença a afectar els hospitals vallesans. Per això, aquesta setmana el Consell d’Alcaldies del Vallès Oriental s’ha reunit amb membres del Govern per valorar la situació de la pandèmia a la comarca. De la reunió es desprèn que el Vallès Oriental té ara mateix una taxa d’incidència acumulada dels darrers 7 dies que ha pujat de forma significativa, situant-se en un 39,2.

Per desgràcia, això significa que la treva d’ingressos hospitalaris per coronavirus, que havia regnat durant les últimes setmanes a la comarca, s’ha acabat. Tant és així que aquest dimecres l’Hospital de Granollers informava que s’han triplicat en només una setmana els casos de coronavirus al centre. Actualment, a l’hospital granollerí hi ha 14 malalts ingressats per Covid-19. Aquest no és un fet aïllat. Els hospitals de Mollet i de Sant Celoni també han detectat un augment de positius, amb 5 i 2 pacients ingressats respectivament.

“Per a mi, que ja tinguem dues persones a l’UCI és un fracàs absolut de les polítiques de contenció i control del virus”, afirma Serrano, mentre explica que l’Hospital de Mollet ara mateix té la meitat de la plantilla de vacances i que el personal en actiu ja està patint una sobrecàrrega de feina. “Ara no estem col·lapsats, però espanta pensar que ens pot agafar un rebrot amb una plantilla tan precària”, afegeix Serrano.

Un dels hospitals que va patir més la precarització del sistema sanitari va ser el de Granollers, on en plena pandèmia les infermeres van protegir-se amb bosses d’escombraries. La presidenta del comitè d’empresa de l’hospital granollerí, Fina Sánchez, explica a Línia Vallès que ja s’estan dotant totes les plantes d’EPIs i que s’estan preparant 10 llits més per a l’UCI. “Si no ens apliquem tots, tornarem a estar igual que el març. No vull ni pensar-ho. Prefereixo creure que podrem frenar l’expansió”, conclou Sánchez.

Remdevisir: el medicament contra la Covid-19 que va tard

El Remdevisir és un antiviral que es va desenvolupar inicialment per lluitar contra l’Ebola. Des de finals de juny, aquest fàrmac s’està utilitzant als centres hospitalaris per inhibir la multiplicació del coronavirus als pacients i aturar el desenvolupament de la malaltia, mentre no existeixi una cura específica contra la Covid-19.

“S’ha demostrat que el Remdevisir és més efectiu els dies inicials de la malaltia. El problema és que no podem disposar d’ell fins a quasi passades 48 hores de la detecció d’un malalt. Per aconseguir-lo s’ha d’omplir molta paperassa. Això provoca que pacients que ens han ingressat aquest dimarts no els puguem començar a tractar fins dijous”, lamenta el pneumòleg de l’Hospital de Mollet, Mario Serrano.

D’altra banda, Serrano també critica que el sistema sanitari no confiï en el criteri dels seus professionals i no els permeti treballar amb els productes que necessiten per fer front al virus d’una manera immediata “sense haver de passar per tants protocols”. “Això deixa entreveure greus problemes econòmics a la sanitat”, assegura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram