Ai, la unitat. La unitat és una arma de doble tall. Tant pot ser la pedra angular del procés com la pedra filosofal del processisme. Aquests dies la idea torna a ser servida a cada àpat i, pel que sembla, la tindrem monopolitzant el menú polític les setmanes vinents, perquè és un plat que -aparentment- sempre acaba generant beneficis a la casa.

Ara qui l’exigeix a cop de titular és la Crida. Unitat, criden. Unitat per fer què. Unitat. Però el pla quin és. El pla és la unitat. Però unitat per anar cap a on. Cap a la unitat. No us entenc. No ens entens perquè no vols la unitat. Vull la unitat però sabent quina n’és la finalitat. La finalitat és la independència. Això ja ho sé, però què hem de fer per aconseguir-la. Anar junts. Però anar junts on. A la independència. Però fent què. Fent pinya, unitat. Unitat aplicada com. Unitat. Que es tradueix en què. Unitat. Però. Unitat.

I així és com es desvirtua un concepte que, aplicat amb sentit -l’1 d’Octubre en vam tenir una mostra evident-, és efectiu i poderosíssim. Aquell dia vam viure la unitat en el seu vessant més pur. Unitat amb majúscules perquè hi havia un pla amb majúscules on aplicar-la. Un pla que hauria estat impossible de fer possible -valgui la redundància- sense ella.

El comodí perfecte en èpoques de sequera argumental. La lluminosa sortida d’emergència. La unitat

Es pot detectar amb una certa facilitat, doncs, que el context de l’1-O no té res a veure amb el que vam veure l’altre dia al Congrés Constituent de la Crida Nacional. Al Congrés hi vam veure proclames solemnes a favor de la unitat. Hi vam veure centenars de cartellets alçats amb la paraula unitat. Hi vam veure una litúrgia ben estudiada al voltant del mantra de la unitat. Però no vam veure-hi res més que això. Cap pla concret, cap motiu evident ni estratègia visible per justificar un camí sense preguntes. Només cartó pedra -a Catalunya la indústria del cartó pedra és imperial- i molta ànsia de quedar-se amb el trumfo, el diamant polític, la paraula que serveix per acorralar-ho tot i tothom. El comodí perfecte en èpoques de sequera argumental. La lluminosa sortida d’emergència. La unitat.

Unitat, cridaven. Unitat per avançar cap a on. Ja hi tornem. Unitat per avançar cap a on. Tu no ets independentista. Cap a on. Tirar endavant. Tirar endavant com. Fas pinta d’autonomista. Tirar endavant com. Tu el que vols és continuar així i fer ganxet a les portes de les presons. Tirar endavant com. Tu vius molt bé llepant-te les ferides. Tirar endavant com. No et facis dir independentista. Tirar endavant com. Vols continuar gestionant les molles, eh. Com. Quina vergonya. Com. Ganxet. Com. Unitat.