Senyeres i estelades onegen dia rere dia als balcons d’arreu del territori català en una època històrica per a Catalunya, que va esclatar amb la manifestació del 2012, amb un milió i mig de catalans al carrer –després va venir la Via Catalana i l’èxit rotund de la V, amb 1,8 milions de catalans formant una senyera a la Diagonal i la Gran Via de Barcelona la passada Diada–.

Senyeres i estelades per tot arreu i cada vegada més nombroses que formen mosaics colorits a les façanes dels municipis d’arreu de Catalunya. Aquesta és una mostra més que la reivindicació sobiranista cada vegada està esdevenint més hegemònica arreu del territori –fins i tot a comarques com el Baix Llobregat–. La mateixa agenda política ha subratllat el 2014 com un any clau en la història d’aquest país, un any on s’haurà de consultar la ciutadania –sigui com sigui el format, acordat o no, o a través d’unes eleccions plebiscitàries– sobre quin vol que sigui el seu futur, tres-cents anys després de la caiguda de Barcelona en mans del rei borbònic Felip V.

300 ANYS DE REIVINDICACIONS
Per commemorar el Tricentenari, els municipis d’arreu de Catalunya han programat actes durant tot l’any.

A Esplugues, per exemple, l’associació de Ceramistes de Catalunya ha volgut retre homenatge als fets del 1714 i ha recopilat peces de ceràmica dels anys entorn del 1714 per exposar-les al públic. La mostra es pot visitar fins a l’octubre i està ubicada al Museu Can Tinturé.

Sant Joan Despí també ha volgut commemorar el Tricentenari amb actes com el que es va fer durant la celebració de la Diada, en què l’alcalde Antoni Poveda va batejar l’avinguda Sol, on hi ha l’entrada a la Ciutat Esportiva el FC Barcelona Joan Gamper, com avinguda Onze de Setembre. En l’acte van participar l’Escola de Música Enric Granados, que va interpretar El Cant de la Senyera i Els Segadors, i la Colla de Geganters de Sant Joan Despí, que va fer ballar els gegants Jujol i la Creació per tancar l’acte.

Pel que fa a Sant Just, del 24 d’octubre al 7 de novembre, el municipi acollirà l’exposició itinerant a l’aire lliure 300 anys després. La mostra està composta per divuit plafons, amb un disseny modern i atractiu, i fa un recorregut pels darrers tres segles de la història de Catalunya. 300 anys després planteja una mirada detallada sobre com es va desenvolupar la Guerra de Successió arreu del territori.

Una altra manifestació per a la història

“Volem votar”. Aquest va ser el càntic, juntament amb el d'”independència”, que més es va poder sentir a la indescriptible V que va tenir lloc a Barcelona el passat Onze de Setembre. Un total d’1,8 milions de catalans, segons la Guàrdia Urbana, van tornar a fer possible una espectacular manifestació que passarà a la història. I ja en van tres.

“Parlament, govern, president: posin les urnes”, exclamava Carme Forcadell, presidenta de l’ANC. Un missatge que resumia la demanda dels catalans que van tornar a sortir al carrer i van deixar clar que res no ha deteriorat la voluntat d’un poble que té clar que vol decidir el seu futur.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram