Façana dels jutjats d’Esplugues. Foto: Gemma Sànchez / ACN

Tots els partits del Ple van donar suport a una declaració institucional que s’oposa al tancament dels jutjats de violència contra la dona que actualment hi ha a la ciutat.

Aquesta declaració es va fer arran de la proposta que va fer el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en què posava sobre la taula la possibilitat de concentrar tots els tribunals dedicats a la violència masclista a les capitals de comarca. En aquest sentit, els jutjats que ara hi ha a la ciutat s’haurien de traslladar a Sant Feliu de Llobregat. Sant Joan i Sant Just també s’hi oposen.

ATENCIÓ DE PROXIMITAT
En la declaració, tots els partits consideren que “la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l’atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista”.

En el mateix document també asseguren que, duent a terme aquesta concentració, el TSJC aniria en contra de la Llei Orgànica de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere, que diu que s’ha de “facilitar la proximitat en el procés de denúncia i guanyar en especialització i sensibilitat” i que l’alt tribunal va “en direcció contrària”.

En aquest sentit, consideren que concentrant els tribunals de violència de gènere a determinades ciutats pot augmentar “la impunitat dels delictes i la seva escalada en nivell de gravetat”.

De fet, el text remarca la importància de la proximitat a l’hora de poder acudir a la justícia per denunciar aquests casos, una mesura que facilita les coses a les dones que es troben en situació de vulnerabilitat.