estudis TV3

Els estudis de la cadena a Sant Joan Despí. Foto: Arxiu

TV3 i Catalunya Ràdio celebren enguany 40 anys. Aquell 1983, l’aleshores Corporació Catalana de Ràdio i Televisió posava la primera pedra dels estudis de Televisió de Catalunya a Sant Joan Despí, els quals van ser inaugurats tres anys després, l’abril del 1986, en un acte multitudinari que va comptar amb la presència del president de la Generalitat, Jordi Pujol. També hi havia Jaume Ferrús, que va dissenyar unes instal·lacions que es van finançar amb crèdits extraordinaris de la Generalitat i els ingressos publicitaris de la cadena, i que ocupen 35.000 metres quadrats de superfície que han marcat la vida del municipi.

“La ‘tele’ forma part de la vida santjoanenca”, assegura a Línia Tres Belén García, l’alcaldessa. I no és per a menys, ja que TV3 dona nom al carrer que hi ha entre els estudis i l’aparcament dels treballadors i, popularment, al barri que l’acull, que tot i dir-se Residencial Sant Joan tothom li diu “el barri de TV3”. La televisió pública també ha ubicat la ciutat en el mapa. “Gràcies a tenir TV3 molta gent de Catalunya va descobrir Sant Joan Despí”, afirma García, que ho compara amb la instal·lació de la ciutat esportiva del Barça en terrenys del municipi.

Per tot plegat, des de l’Ajuntament asseguren sentir-se “molt satisfets” de comptar amb aquest centre de producció audiovisual a la ciutat. Ara bé, per què TV3 va voler abandonar els seus primers estudis del carrer Numància de Barcelona per marxar al Baix Llobregat? La raó té a veure amb l’espai. La televisió en necessitava i Sant Joan Despí en podia oferir a bastament.

Un salt endavant al Baix

I és que la inauguració dels estudis a la ciutat va representar “la culminació del projecte fundacional”, segons destaca en l’Informe de la Comunicació a Catalunya Josep Gifreu, catedràtic de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Enric Canals, l’aleshores director de TV3, va declarar el 1986 en un article a El Temps que les instal·lacions que havien inaugurat a Sant Joan Despí eren “necessàries” per al país i que situava el canal en “millors condicions per competir” amb TVE i les futures televisions privades, les quals sorgirien pocs anys més tard.

Per la seva banda, Ferrús, que acabaria ocupant el càrrec de director de la cadena, va explicitar en el seu moment que aquestes noves instal·lacions van permetre fer un pas endavant per enfortir el projecte i consolidar-lo.

El primer programa

Amb tot, el primer programa que es va produir des dels nous estudis de TV3 a Sant Joan va ser el mític Vostè Jutja, de Joaquim Maria Puyal. “I ja des d’aquell moment, la nostra ciutat va començar a ser més coneguda a tot Catalunya, i això li devem a Televisió de Catalunya”, expressa l’alcaldessa.

Per tot plegat, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha organitzat una cursa que unirà els estudis de Catalunya Ràdio a l’avinguda Diagonal amb els de TV3 a la ciutat. Un total de set quilòmetres que travessaran els carrers de Sant Joan Despí i també de Sant Just Desvern per celebrar l’aniversari.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram