L’aplicació Telecovid-19 creada per fer el seguiment dels pacients de coronavirus. Foto: Consorci Sanitari Integral

Més d’un centenar de pacients de l’Hospital Moisès Broggi de Sant Joan Despí ja han fet servir l’aplicació Telecovid-19 des del 3 d’abril. Aquesta nova aplicació permet fer el seguiment diari dels pacients contagiats amb coronavirus donats d’alta que han estat ingressats al centre hospitalari. També serveix per a aquells que tenien símptomes i han estat diagnosticats quan han anat a urgències.

L’aplicació, creada pel Consorci Sanitari Integral, es pot fer servir a través del mòbil o per tauletes. El sistema fa cinc preguntes molt senzilles que serveixen perquè els professionals valorin l’estat i l’evolució del pacient. D’aquesta manera, els metges poden fer-ne el seguiment diari. Des del Consorci expliquen que, gràcies a aquesta aplicació, els malalts estan més ben controlats i els pacients se senten apoderats de la seva salut davant d’una malaltia com la Covid-19, que genera tantes incerteses, pors i dubtes.

Per als professionals sanitaris, l’aplicació Telecovid-19 facilita detectar si algun dels pacients contagiats pel virus empitjora i permet donar prioritat als casos de més risc. Un equip de 25 metges de diverses especialitats i professionals dels sistemes d’informació, alguns d’ells confinats, són els encarregats de fer funcionar aquesta aplicació i de vetllar per l’estat de salut dels pacients. Aquests metges només truquen al pacient si el sistema informàtic i d’informació fa saltar una alarma.

SISTEMA AUTOMÀTIC
Cada dia, el pacient que té l’aplicació rep un avís perquè hi entri a través d’un missatge SMS al mòbil. Durant el matí, cada persona ha de contestar cinc preguntes per conèixer el seu estat de salut. Els pacients responen si han empitjorat, si tenen dolor al pit, si tenen sensació d’ofec, si tenen febre i si tenen diarrea.

Els sistemes d’informació de l’hospital reben les dades i les guarden a l’historial clínic del pacient. Si tot evoluciona correctament, no passa res, però si el sistema detecta algun problema o empitjorament en l’estat de salut del pacient, salta una alarma al quadre de comandament que fa activar les trucades dels metges als pacients.

Aquest sistema ideat pel Consorci Sanitari Integral permet afrontar amb més garanties una pandèmia d’aquesta magnitud, provocada per un virus del qual encara se’n coneixen pocs detalls però que provoca que alguns pacients empitjorin el seu estat de salut bruscament.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram