La sala de Plens, a vessar. Foto: ERC

La crisi econòmica va esborrar-lo de la primera línia i les últimes polèmiques i causes judicials contra els seus opositors van deixar en un segon terme els seus principals objectius. Però el Pla Caufec, o Porta Barcelona, torna a centrar ara l’actualitat espluguina després que s’hagi reprès. A principis de mes la junta de govern –PSC i CiU– va donar el vistiplau als permisos per construir un gran centre comercial –a càrrec de l’empresa belga Equilis– i 33 habitatges als peus de Collserola i a tocar de la Diagonal, el que serà la primera fase del polèmic pla urbanístic.

Amb les màquines ja treballant sobre el terreny, el Ple d’octubre, celebrat el passat dia 19, va estar marcat per la reactivació del controvertit pla, tot i que hi ha prevista una sessió extraordinària i monogràfica de cara al novembre. Va ser durant la part de precs i preguntes quan el tinent d’alcalde de Territori, Eduard Sanz, va anar responent més d’una trentena de preguntes sobre el projecte que alguns veïns havien enviat per escrit. Ho va fer davant d’una sala plena a vessar i amb diferents activistes mostrant pancartes en contra del Caufec.

CLAM PER LA CONSULTA
Una de les principals demandes dels opositors, aplegats al voltant de la plataforma No al Pla Caufec, és celebrar una consulta ciutadana sobre aquesta qüestió. De fet, ja han recollit més de 600 signatures reclamant-la. Hauria de consistir en una “pregunta binària” per conèixer l’opinió actual dels veïns, ja que consideren que des de l’Ajuntament no s’està donant prou informació al respecte.

Una afirmació que neguen des de l’equip de govern. “Escoltem la veu del poble”, va dir Sanz durant el Ple, una afirmació que va generar riures entre els assistents. Sanz va recordar que el pla està aprovat des del 2004 i que va ser aleshores quan “es va donar l’oportunitat de participar”. En aquest sentit, va assegurar que no s’han amagat “mai” i que han portat el desenvolupament del Pla Caufec al seu programa electoral, el qual ha estat refrendat a les urnes. Així mateix, considera que aquesta hipotètica consulta “seria complicada i tindria molts costos per al consistori”. De tota manera, Sanz va remarcar els projectes participatius que ofereix l’Ajuntament en altres àmbits.

EL PETIT COMERÇ, INQUIET
Una altra de les qüestions que preocupen la ciutat és l’afectació que patirà el petit comerç amb el nou centre comercial d’Equilis. La Unió de Botiguers d’Esplugues (UBE) considera que el govern municipal “està menystenint els interessos del comerç local”, ja que asseguren que no està atenent les seves “lícites” demandes d’informació al respecte. El tinent d’alcalde Sanz recorda que l’impuls del centre comercial és privat i que el consistori no hi posa diners. Malgrat això, el regidor considera que la superfície “ajudarà a generar ocupació i riquesa a la ciutat”. 

El futur de Collserola és un altre dels mals de cap dels opositors al Caufec, tal com va quedar clar al Ple amb un bon grapat de preguntes relacionades amb el medi ambient. “El parc natural quedarà tal com està, no hi haurà pèrdua d’espai forestal”, va contestar Sanz als continus retrets d’uns assistents que també van denunciar un “desmesurat” dispositiu policial a l’exterior de l’edifici consistorial, amb presència de policia local i Mossos. “Són els cossos de seguretat qui estableixen el dispositiu en funció de la seva valoració, no reben cap indicació nostra”, es va curar en salut l’alcaldessa. I és que els precedents parlen per si mateixos.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram