La consellera de Dones, Vicky Castellanos (segona per la dreta), ha iniciat una ronda de trobades amb regidors d’Igualtat dels ajuntaments de la comarca. Foto: CC

El mes de març –i en concret el dia 8– és el de la dona treballadora. Una commemoració que, tenint en compte les estadístiques del mercat laboral a la comarca, és més necessària que mai. I és que les últimes dades de l’atur, que fan referència al mes de febrer, demostren que, dels 54.350 aturats al Baix Llobregat, 29.681 són dones i 24.669 són homes: una diferència de més de 5.000.

Aquesta escletxa s’ha anat eixamplant en els últims mesos, ja no només a la comarca, sinó a tot Catalunya. Un fet que, segons el secretari general del Departament de Treball, Josep Ginesta, porta a pensar que no s’està avançant en la part “qualitativa” del mercat de treball. Un cop d’ull en les dades permet descriure millor la situació d’inferioritat de la dona respecte de l’home. De l’últim estudi del Consell de Dones del Baix Llobregat –depenent del Consell Comarcal–, no només se’n desprèn que hi ha més dones que homes desocupades, sinó també que aquesta dinàmica s’intensifica a mesura que l’edat augmenta. En aquest sentit, l’estudi permet, segons l’ens, “prendre consciència de les injustícies que les dones pateixen pel sol fet de ser-ho”.

UN PROBLEMA A L’ALÇA
Des de l’any 2008, el percentatge de dones aturades no només ha crescut, sinó que ha superat amb escreix el dels homes. Si fa vuit anys la taxa d’atur era del 51% entre els homes i del 49% en les dones, ara la balança s’ha decantat cap al cantó femení: 46 a 54. “El Baix és un reflex del que està passant a la resta de l’Estat”, explica Victoria Corbacho, responsable d’Igualtat d’UGT a la comarca.

Si s’analitzen les dades per edat, el panorama encara és més negatiu per a les dones, ja que el percentatge d’aturades augmenta en la població més envellida: si entre les menors de 20 anys la taxa d’atur és del 20%, entre les dones majors de 55 arriba al 58%. I a això se li suma que més de la meitat de les aturades majors de 45 anys fa més d’un any que busquen feina. Aquest fenomen, segons posen de manifest des de CCOO, provoca que el risc de caure en la pobresa “afecti més les dones”.

Per tal de pal·liar la situació, des del Consell de Dones es treballa “per un canvi profund de valors en tots els estaments socials”. De fet, la consellera del ram, Vicky Castellanos, està fent trobades amb els regidors d’Igualtat dels consistoris del Baix per “definir de manera conjunta les línies estratègiques a desenvolupar en els pròxims anys” per combatre la desigualtat i “reforçar la col·laboració entre les institucions”.

XIFRES PER MUNICIPIS
Tal com indica l’estudi, Castellví de Rosanes és el poble de la comarca que té un percentatge més gran de dones aturades: un 62%. Per contra, Cornellà registra la xifra més baixa, 49%, seguit de Martorell, amb el 51,5%. Sant Just, per la seva banda, acumula un atur femení del 54%, sent el sisè que menys en té. Esplugues és la vuitena d’aquesta classificació amb el 54,3%, mentre que a Sant Joan la xifra supera el 55%. Tanmateix, pel que fa als nous contractes, Sant Joan és un dels quatre municipis del Baix on les dones n’han signat més que els homes –un 52,2% al seu favor–, tot i que més de la meitat són temporals. En aquest rànquing, Abrera ocupa la darrera plaça, on només un 24% dels contractes són de dones.

Amb tot, un conjunt de dades que mostren que el camí cap a la igualtat laboral serà llarg. En aquest sentit, Corbacho assenyala que és indispensable “trencar estereotips i rols des de l’escola” i critica els “problemes” de conciliació familiar que pateixen moltes dones, les quals, afegeix, “estan millor preparades però ocupen llocs de feina pitjors que els homes”. I, sobretot, en el que coincideixen tant des d’UGT com des de CCOO és en demanar que la Generalitat desenvolupi la Llei d’Igualtat. Una igualtat que, de moment, sembla una quimera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram