Caixes amb els documents retornats als seus propietaris. Foto: Ateneu

Són pocs, però han estat benvinguts. Vuitanta-un anys després, l’Ateneu Sant Just ha recuperat dos documents comissats durant la guerra civil i que formen part dels famosos ‘Papers de Salamanca’. Ho va fer el juliol passat, en un acte a l’Arxiu Nacional –ubicat a Sant Cugat– organitzat pel departament de Cultura de la Generalitat, que va retornar un total de 30 fons procedents de l’arxiu castellà i 47 grups de documents. A l’acte hi va ser present l’alcalde, Josep Perpinyà, el regidor de Cultura, Sergi Seguí, i el president de l’Ateneu, Albert Macià.

Els dos documents corresponen a una liquidació d’ingressos i despeses d’un festival benèfic que es va celebrar al municipi el juny del 1937. Es van recaptar 1.131,80 pessetes, dels quals bona part van anar a parar en forma de donatiu al govern basc, que aleshores suportava l’escomesa dels sublevats.

“Ens vam sorprendre molt quan ens van dir que hi havia aquests documents a Salamanca”, explica a Línia Tres el mateix Macià, que posa l’accent en la “modèstia” de les troballes.

Una incògnita que ara s’obre és saber com aquests dos documents de l’Ateneu van acabar a Salamanca. Malgrat que remarquen que només és una teoria, des de l’Ateneu creuen que potser es tracta de còpies que es va quedar el govern d’Euskadi, on haurien estat confiscats per l’exèrcit del general Franco. “Ho estem investigant, però anirà per llarg”, conclou Macià.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram