Dos anys després, el pacte de govern entre el PSC i el PDeCAT ha saltat pels aires. Per tant, els exconvergents passen a l’oposició per tal de poder exercir “amb plena llibertat i coherència” els preparatius per a la celebració del referèndum de l’1-O. I és que el posicionament contrari al referèndum que ha expressat l’alcaldessa Pilar Díaz ha molestat els demòcrates.

Tanmateix, el PDeCAT recorda que els seus associats havien mostrat el seu malestar “en reiterades ocasions” amb algunes decisions del PSC. “El fet d’estar en minoria” al govern, en referència als dos regidors del PDeCAT, “ha situat la formació en una situació d’incomoditat i d’impotència en diversos aspectes”, explica el president de l’agrupació demòcrata, Pere Clota, tot i que fan un bon balanç dels dos anys de govern. Per tant, el referèndum ha actuat com a detonador del divorci de la sociovergència espluguina.

La decisió d’abandonar el govern municipal va ser presa el 20 de juliol en assemblea, tot i que des del PDeCAT havien estat des d’aleshores amatents “per si es produïen canvis d’actitud dels socialistes envers el referèndum” per poder replantejar la decisió. Però la carta que va remetre Díaz a Puigdemont el dia 8 tancant la porta a cedir espais per a l’1-O –emparant-se en les suspensions del Constitucional– va tancar la porta a refer ponts. “No tenim més opció que trencar el pacte de govern”, afirma Clota.

Ara, el PSC afronta la legislatura en minoria –té nou regidors de 21–, i haurà d’escollir si la finalitza així o bé pacta amb algun altre partit per arribar als 11 regidors necessaris per ser majoria.

Des del PSC d’Esplugues han emmarcat aquest moviment en la crisi del grup municipal del PDeCAT, el qual va mantenir un estira-i-arronsa amb un dels seus regidors, Albert Comellas, al qual va cessar com a cap de files al consistori, tot i que s’ha negat a entregar l’acta de regidor.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram