El solar del Rayo Amarillo on es farà el nou hospital. Foto: Arxiu

Esplugues vol aprofitar els fons europeus Next Generation per impulsar el clúster biomèdic que promociona conjuntament amb l’Hospitalet. El grup promotor del hub del sector biosanitari ja treballa en la redacció del projecte que ha de servir per rebre part dels diners que les institucions europees repartiran entre els països membres per impulsar la indústria per sortir de la crisi que ha deixat el coronavirus.

L’aposta dels experts és fonamentar el sector en sis pilars bàsics. Es tracta de la salut digital i la medicina personalitzada; la intel·ligència artificial i el big data; les teràpies innovadores i avançades; l’empoderament i l’impacte social; la comunitat d’innovació oberta; el design thinking i la formació i la docència.

Aquestes propostes surten de les conclusions que recull el Pla Director del clúster, que identifica les àrees de coneixement diferenciadores i amb alta capacitat de competitivitat. Unes qualitats que han de servir per millorar el sector de la salut del país, potenciar-lo econòmicament i impulsar-ne la innovació. Per exemple, aquest pla destaca la forta tradició que hi ha al voltant de l’hospital Sant Joan de Déu en matèria d’innovació en el camp de la salut digital.

Per treure tot el suc de la gestió i l’anàlisi de les dades que recullen els diferents centres mèdics i d’investigació sobre les malalties i els tractaments, els membres del clúster plantegen crear noves infraestructures i nous serveis. Per fer-ho, creuen que la via seria la implantació de l’Smart Health Community, un sistema que permetria aprofitar els recursos tecnològics disponibles i fer-los servir per millorar la salut dels pacients i, en definitiva, dels ciutadans d’aquest país.

Durant la trobada del grup promotor del clúster biomèdic, que es va fer al Palauet de Can Buxeres de l’Hospitalet el passat 17 de juny, l’alcaldessa d’Esplugues, Pilar Díaz, va defensar que la seva ciutat està “treballant des de fa temps en projectes innovadors i de captació de talent”, apostant sobretot “en l’àmbit de la transformació digital i de la biomedicina”. Per això considera que “l’aliança amb la universitat, l’arrencada definitiva del hub biomèdic o les noves possibilitats que aportaran els fons europeus Next Generation són una oportunitat per accelerar tots aquests projectes”.

Per Jaume Pérez Payarols, director d’Innovació i Coneixement de l’Hospital Sant Joan de Déu, “el clúster biomèdic encaixa molt bé en l’estratègia d’innovació” del centre. I creu que “és una iniciativa que generarà coneixement, llocs de treball de qualitat” i acabarà portant empreses biotecnològiques a la ciutat.

UN NOU CENTRE
L’atractiu de la ciutat per al sector mèdic el confirma l’anunci de l’obertura d’un nou hospital. L’aposta és del grup Vithas, que invertirà 60 milions d’euros per aixecar un nou hospital al solar del Rayo Amarillo. Serà un edifici de gairebé 40.000 metres quadrats que està previst que obri d’aquí a dos anys, durant el 2023, si es pot començar a construir a finals d’aquest 2021.

L’objectiu d’aquest grup privat és que el centre hospitalari es converteixi en “un dels hospitals de referència de Catalunya” gràcies a una “completa cartera de serveis, la tecnologia sanitària d’avantguarda i un concepte arquitectònic innovador i sostenible”. El nou hospital oferirà cobertura assistencial a Esplugues, Sant Just Desvern, Sant Joan Despí, l’Hospitalet, Cornellà, Sant Feliu, Sant Boi o El Prat, a més d’alguns barris de Barcelona com les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Sants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram