Les diferències en esperança de vida són una altra cara de la desigualtat. Foto: Arxiu

Els veïns i veïnes d’Esplugues, Sant Joan i Sant Just viuen una mitjana de 83,7 anys. És una de les esperances de vida més altes del país, tal com reflecteixen les dades del darrer estudi del Sistema de Salut de Catalunya. Les estadístiques analitzen la realitat al territori a partir de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS).

En aquest sentit, Esplugues està dividida en dues àrees que es corresponen al nord i al sud de la ciutat. Malgrat que l’esperança de vida és similar a les dues zones, és a la part meridional –que correspon als barris de Can Vidalet, Can Oliveres, Finestrelles, Can Cervera, Can Clota i part del Centre– on la gent viu més anys, amb 84,4. Pel que fa al nord del municipi –Ciutat Diagonal, la Miranda, la Mallola, el Gall, Montesa, Sant Pere Màrtir i bona part del Centre–, la longevitat és de 83,8 anys.

En el cas de Sant Joan, la situació és similar. El municipi està dividit també en dues parts, que es corresponen aproximadament a l’est i oest de la ciutat. L’esperança de vida en aquestes dues àrees és pràcticament idèntica, sent de 83,8 a la part est –bàsicament el Centre– i de 83,7 al sector oest –barri de les Planes–.

Pel que fa a Sant Just –que només està format per una àrea sanitària–, els seus veïns tenen una esperança de vida de 83,2 anys, 1,2 menys que als barris del sud d’Esplugues. Tot i que la diferència és petita, aquesta dada no deixa de ser sorprenent, ja que el nivell socioeconòmic dels santjustencs és dels més alts no només de la comarca, sinó de tot Catalunya. Per contra, els barris del sud d’Esplugues tenen la pitjor situació econòmica dels tres municipis. I és que en la majoria dels casos, les zones on la gent viu més també solen ser les més riques.

MÉS RECURSOS PÚBLICS
Xifres a banda, la comarca reclama des de fa temps revertir les retallades que han patit els centres de salut, que tendeixen a col·lapsar-se, com és el cas de l’hospital Moisès Broggi. Per ara, la Generalitat ha promès destinar tres milions d’euros a les zones que menys finançament han rebut.

 

La igualtat entre municipis,
una excepció a Catalunya

La igualtat entre Esplugues, Sant Just i Sant Joan pel que fa a la mitjana d’esperança de vida és una excepció a Catalunya. I és que la desigualtat és una evidència quan es comparen les dades de la comarca amb les registrades, per exemple, a Cornellà o l’Hospitalet.

El director de la Fundació Salut i Envelliment, Antoni Salvà, explica a aquesta publicació que les desigualtats en l’esperança de vida en funció del lloc de naixement “són una realitat coneguda des de fa temps”. Tot i això, Salvà alerta que “tenen un origen estructural” i que són “preocupants”. El director d’aquesta fundació vinculada a la UAB apunta que l’origen d’aquestes xifres “va més enllà de la crisi”, ja que hi eren “abans d’ella i hi seran quan s’acabi”.

Per intentar mitigar aquestes desigualtats, Salvà considera que cal impulsar “actuacions a gran escala, relacionades amb l’ensenyament, l’educació i l’habitatge, i mesures sobre els individus que facin que les persones amb l’esperança de vida més baixa tinguin més coneixements en matèria de salut i puguin tenir uns hàbits més saludables”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram