Les esvàstiques a l’escola bressol. Foto: Twitter (@_Ramon_Miquel_)

El dia 2 d’octubre la ciutat es va despertar amb esvàstiques nazis pintades a la façana de l’escola bressol El Sucre. Justament, aquest edifici va ser col·legi electoral durant el referèndum de l’1 d’octubre i els fets van passar l’endemà de la commemoració del primer aniversari d’aquella jornada.

L’endemà, el dia 2 a la nit, es van tornar a fer pintades després que l’Ajuntament hagués ordenat esborrar les que havien aparegut aquell mateix matí. Aquesta vegada, l’Ateneu Popular també va ser objectiu dels atacs. A la façana hi van escriure insults contra Adrià Carrasco, el veí que es va exiliar a Bèlgica després que la Guàrdia Civil l’acusés de terrorisme per formar part del CDR.

Les pintades a la façana de la llar d’infants van generar polèmica perquè la directora del centre va demanar que no s’esborressin per poder mostrar el que havien fet els grups feixistes, però l’Ajuntament s’hi va oposar i va enviar-hi operaris de la brigada perquè repintessin la paret immediatament. A Twitter, l’alcaldessa Pilar Díaz va dir: “Pintades feixistes esborrades malgrat el boicot i l’oposició de la directora del centre. No podíem exhibir ni un minut més símbols feixistes a l’entrada d’una escola bressol”.

A finals de setembre, la mateixa llar d’infants va haver de retirar un llaç groc perquè alguns pares es van queixar als serveis territorials d’Ensenyament.

INVESTIGACIÓ OBERTA
En declaracions a Línia Tres, el primer tinent d’alcaldia, Eduard Sanz, explica que desconeixen qui són els autors de les pintades, però que “de moment, no s’han repetit”. Sanz diu que han advertit els Mossos d’Esquadra i la Policia Local dels fets i afegeix que aquests últims “tenen ordre de seguir els espais” on han aparegut les pintades, patrullant-hi sobretot a les nits.

“PRESERVAR LA FESTA MAJOR”
Precisament els agents de la policia local es van veure implicats en una polèmica, en aquest cas durant la Festa Major. Segons explica el primer tinent d’alcaldia Eduard Sanz, aquest any l’Ajuntament va decidir no donar permisos per instal·lar punts d’informació a cap entitat o associació durant les festes de Sant Mateu “per preservar-les de reivindicacions polítiques”. Sanz assegura que “es va fer de manera generalitzada” i que van denegar els permisos a Òmnium i a Adri Et Volem A Casa, però també a associacions de veïns, a un grup de jubilats o a un altre d’aturats.

Tot i això, moltes d’aquestes entitats van muntar punts d’informació al carrer i agents de la policia local els van demanar que els retiressin perquè no tenien el permís per fer-ho. Segons Sanz, les altres entitats van acceptar-ho, però la d’Òmnium no i per això els agents van identificar la gent que hi havia a la parada i van aixecar acta dels fets. Ara, s’haurà de resoldre l’expedient administratiu que el consistori ha obert a l’entitat.

 

Mig any exiliat
a Bèlgica

El 10 d’octubre va fer sis mesos de la marxa d’Adrià Carrasco a Bèlgica, lloc on viu des que la Guàrdia Civil es va presentar a casa seva per detenir-lo, acusant-lo de terrorisme. Dissabte 6 d’octubre es va celebrar al parc de les Tres Esplugues un acte amb concerts i parlaments per solidaritzar-se amb ell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram