hipatia vidal i ribas

El carrer Vidal i Ribas (esquerra) passarà a dir-se d’Hipàtia d’Alexandria (dreta). Foto: Arxiu

Esplugues ha aprovat una modificació en el seu nomenclàtor que permet canviar el nom del carrer Vidal i Ribas, acreditat empresari esclavista, pel de la filòsofa Hipàtia, que va viure a cavall entre els segles IV i V de la nostra era a Alexandria, actual Egipte. La proposta va rebre el vistiplau al Ple d’ahir, amb els vots favorables del PSC, ERC, PP i comuns. Junts i Vox, per la seva banda, van rebutjar el canvi.

“No és acceptable honorar amb el nom d’un carrer una persona que té una vinculació prou acreditada amb el tràfic d’esclaus”, va expressar l’alcaldessa, Pilar Díaz, fent referència a diversos informes tècnics que demostren que José Vidal i Ribas i la seva família -originaris de Sant Feliu- es van lucrar amb el tràfic d’éssers humans, durant una època -mitjans del segle XIX- en la qual aquesta pràctica era rebutjada i havia estat declarada il·lícita.

Maldecaps amb el canvi de nom

La resta de partits van celebrar el dictamen i van donar ple suport al canvi de nom. No així Vox, que a través del seu portaveu, Daniel Lafuente, va expressar dubtes sobre la decisió, argumentant que aquest carrer “s’ha anomenat així tota la vida”. El portaveu ultra va reconèixer “l’espantós” negoci al qual es va dedicar aquest personatge, però va teoritzar que el nom de Vidal i Ribas podria fer referència als terrenys pròxims de Can Vidal i Ribas, on hi ha el palau que avui es coneix com de Can Vidalet. Lafuente, a més, va avisar que els veïns tindran problemes amb els tràmits administratius derivats del canvi de nomenclatura del carrer. “No és necessari aquest canvi”, va resumir el portaveu de Vox.

En una línia similar es va moure Iban Salvador, de Junts, que tot i desmarcar-se de viva veu del punt de vista expressat pel seu homòleg de Vox, va dir que trobava a faltar “previsió” per part de l’Ajuntament, per les possibles molèsties que el rebateig del vial podria ocasionar als seus veïns. Així i tot, Salvador es va mostrar totalment d’acord amb la decisió de treure del nomenclàtor “un personatge que va portar a terme una activitat molt indigna”.

De fet, els comuns, malgrat celebrar la feminització del nomenclàtor -com va fer ERC-, amb la inclusió d’un altre nom de dona i la retirada d’un esclavista d’aquest, va proposar elaborar un full explicant què suposa per als veïns que el seu carrer canviï de nom. En aquest sentit, el tinent d’alcaldia i portaveu socialista, Eduard Sanz, va recordar que tots aquests canvis es produiran “de manera automàtica”, i va retreure a Vox que no es queixen tant quan es canvien noms de carrers com ara Federico García Lorca per d’altres de persones vinculades al franquisme.

El PP vota a favor

Per la seva banda, el regidor del PP Agustín Parra va expressar el vot afirmatiu de la seva formació, va agrair la feina d’investigació dels serveis tècnics municipals que “ha posat llums i taquígrafs” sobre l’activitat esclavista de Vidal i Ribas i va assegurar que no calia perdre ni un minut per argumentar el canvi. “Canviar el nom del carrer és de sentit comú”, va afegir, una postura similar a la del portaveu del seu grup, Marcos Sánchez, quan el 2015 va dir que votava a favor de treure noms franquistes del nomenclàtor local “per convicció”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram