La pancarta per la llibertat dels presos va ser retirada. Foto: Twitter (@MaluSouzaGalvao)

A diferència del que està passant a molts ajuntaments catalans, l’assemblea local d’ERC ha decidit que els republicans segueixin governant amb el PSC. “Creiem que la millor manera de defensar les institucions és no deixant-les”, es justifiquen els republicans en un comunicat on valoren de manera positiva l’acord de govern al qual van arribar fa dos anys amb PSC i Movem.

Un acord que permet que el socialista Josep Perpinyà sigui alcalde, ja que el tripartit suma 11 regidors dels 17 al Ple –sis PSC, tres ERC i dos de Movem–. En el text, els republicans defensen la seva tasca al govern i remarquen que, en l’àmbit nacional, han fet que Sant Just entri a formar part de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) o que s’hi pogués votar amb normalitat durant l’1 d’octubre, entre altres.

Malgrat això, ERC reconeix que la seva decisió de seguir governant amb el PSC “pot ser qüestionada”. I és que a desenes de consistoris del país els partits independentistes han trencat els seus acords de govern amb els socialistes a causa del suport generalitzat d’aquesta formació a l’aplicació de l’article 155 –tot i que el PSC de Sant Just va emetre un comunicat condemnant la seva implementació– i per la seva oposició a facilitar la votació de l’1 d’octubre. Tanmateix, des d’ERC Sant Just consideren que, atesos els “moments difícils” que viu Catalunya, la formació “és més útil dins que fora”. 

Aquesta decisió contrasta amb la que ha pres ERC al Consell Comarcal, on sí que ha trencat el pacte de govern que mantenia amb el PSC, però va en la línia de la de l’únic regidor del PDeCAT a Sant Joan Despí, Pere Montserrat, que segueix al govern amb el PSC.

MÚLTIPLES CRÍTIQUES
Immediatament després de la publicació del comunicat d’ERC a les xarxes socials, diversos usuaris van retreure als republicans la seva decisió de no partir peres amb el PSC. Una de les crítiques més destacades va ser la del PDeCAT local, que en un tuit mostrava la seva decepció per la decisió d’ERC. Fins i tot, la portaveu de la formació, Laia Flotats, emulava Gabriel Rufián amb una piulada que resava “79.735 monedes de plata”. “És la suma dels sous dels regidors d’ERC”, clarifica a Línia Tres la mateixa Flotats. La demòcrata explica que van intentar dialogar amb ERC i amb Movem per tal de fer una moció de censura a Perpinyà i formar una alternativa “que representés la voluntat sobiranista de Sant Just”. 

Flotats assegura que estaven en converses amb ERC des del juny per tal de formar un govern pro referèndum, però que finalment “no hi ha hagut voluntat per part d’ERC”. “Aquest pacte de govern és el del 155, és vergonyós”, etziba Flotats.

Línia Tres s’ha posat en contacte amb el portaveu d’ERC, Sergi Seguí, que contradiu Flotats i es mostra sorprès per “l’interès dels demòcrates per atacar un altre partit sobiranista”. “Justament vam ser nosaltres qui vam demanar el PDeCAT seure a negociar després dels fets de l’1-O”, afirma, i assenyala que l’acord amb els exconvergents “no va ser possible” perquè no sumaven els 9 regidors necessaris per formar nou govern –es quedaven en set–. Des de Movem, la peça necessària per completar el trencaclosques i l’assemblea de la qual va votar seguir al govern, reconeixen que el PDeCAT va trucar a la seva porta, però ho matisen. “Es van interessar per com respiràvem”, reconeix el seu cap de files, Lluís Montfort, però en cap moment “hi va haver contactes formals”. Amb tot, confessa que hi ha tensions al govern local pel tema nacional, però diu que ho viuen amb “normalitat”.

PERPINYÀ, CANDIDAT EL 21-D
Per altra banda, l’alcalde Perpinyà anirà el 21è a les llistes del PSC per als comicis del 21 de desembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram