Una imatge d’una de les calçotades objecte de polèmica. Foto: ERC

Setmana de polèmica a la ciutat. Avui es debatrà al Ple una moció d’ERC que denuncia l’impagament per part del PSC local de 10.000 euros de taxes municipals per fer servir el poliesportiu del Mig durant la calçotada anual de la formació entre el 2009 i el 2015. Els republicans recorden que, segons les ordenances fiscals, la utilització d’equipaments esportius municipals “comporta el pagament de diferents quotes per a finalitats no esportives”.

El cas es remunta al passat mes de juny, quan ERC va presentar una sèrie de preguntes per conèixer els ingressos obtinguts per l’Ajuntament pel que fa a la utilització de diversos equipaments. Va ser arran de la resposta municipal i de “diferents actuacions fetes a posteriori”, expliquen els republicans, quan van descobrir el que ara porten al Ple. “S’ha produït una mala praxi en l’administració municipal”, afirma el portaveu d’ERC al consistori, Lluís Fabrés, tot i que vol creure que “no ha estat premeditat” i que pot deure’s a “un error tècnic o d’apreciació”.

Ni error ni confusió. Des del consistori han sortit al pas amb un comunicat on es contraargumenta el raonament d’ERC. Segons l’Ajuntament, el procediment que va permetre al PSC fer servir el poliesportiu va ser “totalment correcte” i complint “en tot moment” el que diuen les ordenances. I és que des del consistori detallen que en un annex de les mateixes s’estableix que s’aplicaran descomptes i bonificacions a “entitats locals sense afany de lucre” que vulguin fer servir equipaments. I des de l’Ajuntament consideren que un partit polític amb representació local com el PSC és una entitat, comparant-lo amb altres associacions d’àmbit estatal amb presència a la ciutat com Càritas o Creu Roja. Línia Tres s’ha posat en contacte amb el mateix PSC, el qual es remet a aquest comunicat assegurant que no ha fet res “il·legal”.

Des del consistori també adjunten l’informe de l’interventor municipal que respon a un requeriment d’ERC sobre la qüestió, on s’indica que “les activitats realitzades [la calçotada socialista] formen part de les que poden ser bonificades o exemptes”. Una bonificació que s’atorga per “la pròpia naturalesa de l’entitat que utilitza les instal·lacions”, conclou l’interventor.

“POC ÈTIC”
I vet aquí el “dilema”, tal com el descriu Pere Montserrat, portaveu de CiU al Ple i tinent d’alcalde. “La qüestió és saber si els grups municipals són entitats sense ànim de lucre o no”, es pregunta Montserrat, el qual demana “prudència” amb aquest cas i assenyala que “si s’ha comès cap irregularitat, es depurin responsabilitats”.

Preguntat per aquesta publicació, el catedràtic de Ciència Política de la Pompeu Fabra, Carles Ramió, reconeix que els partits polítics “són uns tipus d’associacions que poden ser considerades sense ànim de lucre”, ja que “el seu objectiu últim és governar”. Tanmateix, que el PSC sigui el principal partit de govern provoca, segons Ramió, una situació “poc ètica” i “de greuge respecte a les altres formacions”.

Des d’ERC han explicat que han seguit un protocol i que “no ha estat un rampell” i critiquen l’actitud “d’enrocament” dels socialistes. A la moció que es debatrà avui els republicans els demanen que “retornin íntegrament” en forma de donatiu les quantitats “no pagades”. La majoria absoluta del PSC a Sant Joan de ben segur farà tirar enrere la moció. Arribats a aquest punt, Fabrés no descarta “recórrer a Antifrau”. Aquesta tarda ho sabrem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram