El santjoanenc Xavier Vendrell sortint de la Ciutat de la Justícia. Foto: Àlex Recolons/ACN

El titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, ha deixat en llibertat als santjoanencs Xavier Vendrell i Marta Molina, detinguts dimecres per la Guàrdia Civil en l’operació ‘Volhov’. Tal com explica l’ACN, les nou persones que han passat dos dies en dependències de l’institut armat s’han negat a declarar davant del jutge i han quedat en llibertat perquè la Fiscalia no ha demanat mesures cautelars per cap d’ells.

Segons la interlocutòria de l’escorcoll que la Guàrdia Civil va fer al domicili i a les empreses de Vendrell, l’exregidor d’Esquerra Republicana a Sant Joan Despí i ex-Conseller de Governació de la Generalitat hauria contactat amb alts càrrecs de diversos departaments per beneficiar les seves empreses aconseguint subvencions o adjudicacions públiques.

Un dels casos que estaria investigant el tribunal afectaria l’escola d’educació especial El Brot, ubicada a Sant Joan Despí. Segons les investigacions de la Guàrdia Civil, Vendrell hauria pressionat a Educació per ampliar el concert que té l’escola per ampliar-ne dos grups i tenir dos professors més aquest curs. El director general de Centres Públics del Departament d’Educació, Josep González-Cambray, que també va ser detingut dimecres, assegura que la conselleria no va cedir a cap pressió i no va atorgar l’ampliació del concert que se suposava que reclamava Vendrell. En canvi, sí que es van contractar dos professors nous, per tal d’atendre l’augment d’estudiants que s’havien matriculat al centre.

A més, a Vendrell també se’l relaciona amb Tsunami Democràtic, la plataforma que es va crear per respondre a la sentència que el Tribunal Suprem va imposar als presos polítics del Procés. En aquest cas també hi estaria relacionada Marta Molina, exregidora de l’Ajuntament de Sant Joan Despí per Esquerra Republicana.