Dona CAP Verdaguer

Una dona entrant al CAP Verdaguer. Foto: Ajuntament

Els veïns i l’Ajuntament de Sant Joan Despí reclamen a la Generalitat el retorn del servei de ginecologia als dos ambulatoris de la ciutat, el CAP Verdaguer i el CAP Les Planes. Es tracta d’una reivindicació que ve de fa un any, quan el servei es va deixar de proporcionar com abans. “No podem parlar d’uns serveis de salut de qualitat quan les dones de Sant Joan Despí cal que es desplacin al poble veí, a Cornellà, per rebre aquest servei”, va escriure l’alcaldessa, Belén García, en una carta que va adreçar al conseller de Salut de la Generalitat, Josep Maria Argimon.

Sense anar més lluny, aquesta reivindicació ha arribat en diverses ocasions al Parlament en forma de propostes de resolució que també reclamen la millora de l’atenció primària al municipi. El novembre passat el Parlament va tirar endavant una resolució instant el Govern de la Generalitat a recuperar “el més aviat possible” el servei de ginecologia al CAP Verdaguer; pel que fa al CAP Les Planes, el text canviava la fórmula a “immediatament”. “Els veïns i veïnes dels barris de les Planes denuncien les retallades que està patint el seu centre d’atenció primària, on han vist com es retirava l’especialitat de ginecologia”, recollia el text defensat pel diputat dels comuns David Cid.

El mateix mes de novembre, a més, el PSC registrava una nova proposta al Parlament en aquesta línia. En aquella ocasió, la diputada cornellanenca Rocío García va lamentar que fossin les dones “les grans perjudicades pel Govern”, i va alertar que la manca del servei de ginecologia a la ciutat estava provocant “llargues cues d’espera” en uns altres municipis del Baix Llobregat.

“Atenció garantida”

Aquesta qüestió va ser abordada durant una reunió que l’alcaldessa García va mantenir amb responsables del Servei Català de la Salut el novembre, en la qual es va analitzar la situació de l’atenció primària a la ciutat. D’aquella reunió va sortir un compromís pel qual el departament faria retornar la ginecologia als CAP de la ciutat, tot i que sense concretar-ne cap data.

No obstant això, fonts de l’Institut Català de la Salut (ICS), empresa pública adscrita al departament de Salut, han especificat a Línia Tres que el servei d’atenció a les dones “ha estat i està garantit”. En aquest sentit, aquestes fonts recorden l’existència de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) per a les dones, unes unitats vinculades a l’atenció primària formades per llevadores, infermeres o ginecòlegs.

De fet, l’ICS destaca que als dos CAP de la ciutat hi ha dotació de llevadores, professionals “de referència” que fan servei de prevenció, seguiment, control i diagnòstic. Si bé és cert que reconeixen que, en els casos complexos, les pacients són derivades al CAP 8 de Març de Cornellà, que segons afirmen “actua com a centre de referència”.

Amb tot, l’ICS informa que des de l’1 de març hi ha un ginecòleg al municipi que es coordina amb els professionals del CAP 8 de Març de Cornellà.

Sigui com sigui, des del Consell Municipal de les Dones han exigit que es reincorporin els equips complets de ginecologia als CAP per ampliar serveis de detecció precoç de malalties, atenció prepart i postpart, suport a l’alletament i educació sexual. En aquesta línia s’han expressat fonts d’Alcaldia, que destaquen que fa mesos que l’Ajuntament ha demanat al departament de Salut que recuperi el servei complet. A més, aquestes mateixes fonts recorden que les llevadores atenen dones embarassades, fet pel qual, remarquen, no s’estaria donant resposta a les necessitats de prevenció i salut sexual de les dones de Sant Joan Despí.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram