Tot i la tendència a la disminució del nombre d’aturats, la comarca pateix l’atur de llarga durada i una baixada de les prestacions. Foto: Arxiu

Tot i que el nombre d’aturats al Baix Llobregat ha disminuït durant els últims mesos –concretament, hi ha 5.924 persones desocupades menys des de principis d’any–, segons dades de l’informe de l’Observatori Comarcal, el nombre de persones que reben algun tipus de prestació d’atur també ha disminuït –hi ha 6.090 persones a la comarca que no reben cap prestació–.

Per tant, encara que l’atur registrat a la comarca disminueixi, hi ha una tendència a la baixa en el nombre de prestacions que ja es va començar a entreveure l’any 2010, quan l’atur registrat encara augmentava a la comarca.

A finals del 2007, vuit de cada deu persones inscrites a les oficines d’ocupació percebien algun tipus de prestació econòmica. El 2014, són només sis de cada deu. A més de rebre menys prestacions, la quantia d’aquestes també ha disminuït (513 euros per prestacions contributives, 1.067 euros per les assistencials, i 343 euros per renda d’inserció).

També s’ha produït un canvi pel que fa a la tipologia de prestacions que es reben més. Les prestacions contributives, que són les que requereixen una cotització prèvia del treballador a la Seguretat Social, han disminuït del 63,7% al 30,4% sobre el total de persones inscrites a l’atur al llarg d’aquests anys. En canvi, les prestacions de tipus assistencial han augmentat d’un 17% l’any 2007 a un 25% aquest any.

Segons l’Observatori Comarcal, aquest augment proporcional de les prestacions de caràcter assistencial es pot haver produït a causa que moltes persones passen a percebre el subsidi d’atur un cop s’ha esgotat la prestació contributiva. Tot i això, la percepció d’aquest subsidi també pot estar motivada per altres situacions com ara haver cotitzat en una feina durant un període inferior al mínim per accedir a la prestació contributiva, entre altres motius.

Respecte de l’any 2007, també ha augmentat el nombre de persones perceptores de la renda activa d’inserció, una dotació econòmica orientada a la realització en termes de polítiques actives d’ocupació i de recerca de feina. L’any 2007 només percebien aquesta renda un 1% del total de persones aturades i a mitjans de 2014 gairebé un 5% de les persones inscrites a l’atur reben aquest tipus de renda.

També ha crescut l’atur de llarga durada: el 47% de les persones registrades a les oficines d’ocupació del Baix Llobregat porten més d’un any a l’atur (aquesta proporció era només del 24% a mitjans de 2009).

Sant Just és el municipi amb menys aturats de la comarca

Sant Just Desvern ha estat el municipi del Baix Llobregat que ha registrat menys persones aturades el passat mes de setembre, amb una taxa d’atur registrat del 8,3%, enfront de la mitjana comarcal, que ha arribat al 15%. El setembre hi ha hagut 38 aturats menys que a l’agost, sumant un total de 704 persones desocupades, 111 menys que el mateix mes l’any passat.

Esplugues ha comptat amb 3.259 aturats el setembre, amb una taxa d’atur registrat del 13,8%. Hi ha 30 persones més aturades que a l’agost, però 251 menys que al setembre de l’any passat.

Sant Joan Despí ha sumat 2.189 aturats el setembre, amb una taxa d’atur del 12,8%. Hi han hagut amb 37 aturats menys que a l’agost i 253 menys que l’any passat a les mateixes dates.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram