L’Ajuntament de Sant Just Desvern treballa per recuperar les dades i els sistemes atacats pels hackers. Foto: Arxiu

L’Ajuntament de Sant Just ha patit un atac cibernètic contra el seu sistema informàtic. Els fets van passar dilluns a la matinada i van tenir greus conseqüències sobre els sistemes de connexió i comunicació del consistori. Se’n van veure afectats diversos serveis com el programari de gestió, el sistema de publicació d’expedients i dades a la Seu Electrònica, el correu electrònic o el sistema de cites, entre altres.

L’atac hauria estat comès per un grup de pirates informàtics que es dediquen a buscar aquests tipus de xarxes per entrar-hi, segrestar-ne totes les dades i demanar-ne un rescat. És el mateix que va passar amb el sistema informàtic de l’Hospital Moisès Broggi aquest setembre, quan uns hackers russos van atacar el seu sistema per obtenir-ne dades i van demanar diners per tornar-les.

El servei d’informàtica de l’Ajuntament de Sant Just va detectar l’atac informàtic dilluns al matí i el consistori ho va denunciar tot seguit als Mossos d’Esquadra. També s’està treballant per recuperar totes les dades i restablir el servei tan aviat com sigui possible, amb l’ajuda del CESICAT i la Diputació.

Des de l’Ajuntament expliquen que, recentment, el sistema havia superat una auditoria en què es constatava que hi havia un alt grau de seguretat al sistema informàtic.