El Parc de Collserola ocupa una part del territori de la comarca. Foto: Arxiu

El Parc de Collserola, que suma 8.295 hectàrees protegides –2.662 de les quals pertanyen a la comarca del Baix Llobregat i es reparteixen en cinc municipis: Molins de Rei, Sant Feliu, Sant Just Desvern, Esplugues i El Papiol–, gaudirà de més protecció, tant urbanística com mediambiental. Aquest és, almenys, l’objectiu del nou pla aprovat fa poc per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

Es tracta de l’anomenat Pla Especial de Protecció del Medi Natural i el Paisatge (PEPNat), que preveu posar en marxa un conjunt d’accions amb l’objectiu d’incrementar la protecció d’aquest espai natural, que és el més gran al territori metropolità. En total, s’ha acordat treballar en 21 línies estratègiques i nou objectius específics, els quals han sorgit d’un estudi previ de la situació del parc.

Entre les accions que es duran a terme destaquen la millora de les condicions ambientals, l’ús social del parc, el manteniment del patrimoni històric, modular el paisatge i minimitzar els impactes humans.

També es vol establir un model de gestió basat en la col·laboració pública i privada, fer un inventari de la fauna i flora del parc, millorar els accessos i promoure Collserola com un espai de salut, entre altres.