Antoni Poveda bici

Poveda ha estat l’impulsor de mesures mediambientals com l’expansió de la xarxa de carrils bici. Foto: Ajuntament

Antoni Poveda serà recordat com l’alcalde socialista que seguia aconseguint majories absolutes quan el partit feia aigües. Si bé el 2007 –quan només feia un any que era al càrrec– va aconseguir-ne una per la inèrcia del seu antecessor, Eduardo Alonso, que venia de governar la ciutat amb majoria socialista al Ple, les del 2011 i 2015 –i en menor mesura la del 2019– van ser obtingudes en plena travessía pel desert del PSC, que veia com Ciutadans tenyia de taronja l’històric cinturó roig barceloní, a remolc de les turbulències del procés.

Després de 15 anys al càrrec, Poveda ha renunciat a l’alcaldia de Sant Joan Despí en benefici de Belén García per dedicar-se al cent per cent als seus càrrecs de senador i vicepresident de l’Àrea Metropolitana (AMB). La renúncia, tal com va dir al Ple de comiat del 30 de setembre, ha estat una decisió “molt meditada”. “Ser alcalde requereix la màxima dedicació”, va destacar Poveda, que fa un pas enrere per poder fer front a tantes dedicacions. “El Senat m’ha suposat una feinacomplementària”, va dir.

Els partits de l’oposició van agrair el tarannà de l’alcalde sortint i li van desitjar sort. I és que malgrat les sempiternes majories absolutes socialistes, Poveda sempre ha aplegat suports a esquerra i dreta –des de l’antiga Iniciativa, ara comuns, fins a Convergència– per afegir-los als diferents executius municipals que ha configurat.

No han estat, però, 15 anys exempts de polèmica. L’any 2016 una suposada evasió de taxes municipals per unes calçotades celebrades pel PSC en un pavelló local va fer que el Síndic de Greuges en demanés una clarificació, però la qüestió no va anar a més.

Antoni Poveda

La pandèmia no va permetre Poveda acomiadar-se de l’alcaldia amb un Ple presencial. Foto: Ajuntament

Regidor de Relacions institucionals

Poveda seguirà com a regidor al Ple, amb la responsabilitat de Relacions institucionals, i com a líder del PSC al Baix. Seguirà també a l’AMB, on ha estat l’impulsor de mesures mediambientals com la zona de baixes emissions o l’expansió de la xarxa de carrils bici i dels Park&Ride metropolitans. Una aposta, la de la bici, que Poveda es va fer molt seva els darrers anys, tal com ell mateix reivindicava deixant-se veure en nombroses ocasions fent servir aquest mitjà de transport.

El fill de la immigració que va passar de periodista a polític

Antoni Poveda va formar part d’aquells contingents de persones que van abandonar Andalusia a la recerca d’oportunitats a Catalunya. El 1959, amb només quatre anys, va aterrar a Sant Joan Despí, procedent de la seva La Carolina natal, a Jaén.

Poveda recorda que de petit havia d’anar a l’escola a Cornellà, perquè a Sant Joan Despí no hi havia equipaments de cap classe. Era, segons rememora, “una ciutat grisa i trista, a la cua de la majoria de ciutats de l’entorn, fruit de la pitjor especulació del franquisme”.

Amb 17 anys va prendre consciència política i va entrar a formar part de moviments antifranquistes al Baix Llobregat. Primer a la Joventut Comunista de Catalunya (JCC), la branca juvenil del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), tot i que més tard va fer el salt al PSC, en concret el 1981.

Dos anys més tard, amb la victòria dels socialistes a les municipals i l’elecció del metge gallec Eduardo Alonso com a alcalde, Poveda va convertir-se en regidor de la seva ciutat. Ho va ser fins al 2006, quan Alonso va fer un pas al costat per cedir la vara de l’alcaldia a Poveda. “Els que volien heretar el càrrec no em convencien, i qui em convencia, que era Antonio Poveda, no ho acceptava”, va explicar Alonso en una entrevista a El Llobregat.

A les seves inquietuds polítiques cal afegir-ne d’informatives, ja que Poveda va treballar a periòdics com Tele/Exprés, Mundo Diario o El Periódico.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram