mercat de Torreblanca

Venda de productes de pagès al mercat de Torreblanca. Foto: Turisme Baix Llobregat

El mercat de pagès del parc de Torreblanca, que se celebra cada diumenge a la plaça de la Torre del Parc, a Sant Joan Despí, és un dels espais de trobada entre la petita pagesia i els consumidors més antics de la comarca, amb 10 anys de servei.

Inaugurat el 9 de juny de 2013, des dels seus inicis ha tingut com a objectiu principal la promoció d’una agricultura local i de temporada, ecològica i justa en l’àmbit social i ambiental, així com un consum responsable que evita la contaminació originada per l’ús del combustible necessari per al transport dels productes d’importació.

Juntament amb els altres vuit mercats d’aquest tipus establerts a diferents municipis de la comarca, el mercat de Torreblanca ofereix la possibilitat de comprar directament al productor fruites i hortalisses de proximitat, conreades al Parc Agrari del Baix Llobregat.

Jaume Gil, un dels petits productors que hi participen, defensa aquesta modalitat de mercat tradicional davant dels municipals. “A diferència del mercat municipal, on els productes arriben de Mercabarna després d’un transport més o menys llarg i un temps dins de les càmeres, al mercat de pagès oferim producte fresc, òptim per al consum immediat”, comenta Gil, pagès de Molins de Rei que lamenta que en poc temps han desaparegut gairebé tots els petits productors de la seva localitat.

Producte de qualitat

Gil argumenta que venen les fruites i hortalisses a un preu “raonable i convenient” corresponent a un producte de qualitat “que no funciona amb la llei de l’oferta i la demanda”. “Nosaltres treballem sense intermediaris”, remarca Gil.

Respecte al present i el futur immediat del mercat de pagès, Gil comenta que durant els vuit anys que fa que té parada al parc de Torreblanca ha estat venint la mateixa gent que al principi. “Hi ha una evolució lineal, no va a més. Cada diumenge venen al mercat entre 100 i 150 consumidors, aproximadament la mateixa xifra que quan es va inaugurar”, reflexiona el petit productor. Finalment, Gil aprofita per reivindicar la feina de la petita pagesia i els espais com els mercats de pagès. “Amb el mercat de pagès reivindiquem el comerç tradicional i evitem la nostra desaparició. Sense mercat de pagès no tindríem feina. No podem competir amb els grans productors, només ho fem per subsistir”, avisa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram